Parcul de Soft, în moarte clinică

Parcul de Soft, în moarte clinică

Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
9 comentarii

Înfiinţat în anul 2004, într-o clădire aparţinând companiei Navrom Centru de Afaceri, Parcul de Tehnologie a Informaţiei din Galaţi a fost primul de acest fel din ţară. Situat într-o clădire complet renovată şi cablată pentru servicii de IT şi internet de mare performanţă, Parcul de Soft (aşa cum este el cunoscut) s-a vrut a fi, şi chiar a fost o bună perioadă de timp, un incubator de afaceri, dar şi o rampă de lansare pentru firmele de IT locale, precum şi un "magnet" pentru giganţi gen IBM, Microsoft, Siemens. Acum, Parcul de Soft este obligat să se restructureze într-un mod dramatic şi este practic în pragul desfiinţării. Clădirea este foarte aproape să fie cumpărată de la Navrom - Centru de Afaceri de către Universitatea "Dunărea de Jos", care îşi va extinde astfel spaţiile şi utilităţile Facultăţii de Medicină.

Parcul de Soft a fost înfiinţat cu 15 ani în urmă, atunci când prim-ministru era Adrian Năstase. Un rol important în deschiderea la Galaţi a primului astfel de parc din România l-a avut ministrul de atunci al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Dan Nica. Parcul s-a constituit ca iniţiativă a consorţiului format din Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Local Galaţi, Universitatea "Dunărea de Jos" şi SC Navrom - Centru de Afaceri SA Galaţi. Consorţiul a desemnat ca administrator al parcului SC Cons Management Parc de Soft SRL Galaţi, societate care are ca asociaţi Consiliul Judeţului şi Consiliul Local.

Firmele din parc, "puse pe goană"

"Parcul de Soft din Galaţi, înfiinţat pe vremea lui Năstase cu surle şi trâmbiţe, se desfiinţează, pe tăcute, fiindcă nu am văzut articole în presă care să trateze acest subiect. Eu am închiriat spaţiu în acea clădire la începutul lunii august, iar acum sunt nevoit să îl eliberez, deoarece proprietarul (Navrom) face ample lucrări de renovare. Mi s-a oferit mai întâi un alt spaţiu în aceeaşi clădire, iar acum am aflat că, de fapt, clădirea va fi transformată în sediu pentru Universitate, aşa că va trebui să-mi caut în altă parte. În acte, Parcul de Soft există în continuare, însă, practic, firmele care funcţionau acolo au fost "puse pe goană" prin înştiintare de reziliere a contractelor. Cred că este un subiect care ar merita investigat, fiindcă pare un abuz: Parcul de Soft a fost înfiinţat pentru a veni în sprijinul firmelor gălăţene din domeniu, iar ceea ce se întâmplă acum este exact împotrivă”, ne-a scris pe adresa de mail a redacţiei gălăţeanul Traian Enache.

Administratorul Igor Bejan: "Se reziliază contractele"

Contactat de „Viaţa liberă”, administratorul Parcului de Soft, Igor Bejan, ne-a confirmat că situaţia evoluează destul de rapid, şi nu în sensul dorit acum 15 ani. Principala cauză o constituie acumularea a peste 400.000 de euro datorii către Navrom - Centru de Afaceri. Din 37 de firme-chiriaşi din parc, vor rămâne doar zece, iar celelalte vor pleca sau au plecat deja. Firmele rămase îşi vor desfăşura activitatea la un singur nivel al clădirii, la parter. Pentru cât timp, încă nu se ştie. Cele cinci etaje ale clădirii sunt în curs de recompartimentare pentru nevoile viitorului proprietar. "Adunarea generală a acţionarilor a decis restructurarea, iar noi vom rămâne la parter. Am făcut solicitarea pentru o nouă clădire, unde chiria să fie mai ieftină. Am avut cea mai bună încărcare istorică, 37 de firme, dar nu toate sunt aşa cum trebuie. Am anunţat firmele din parc că se reziliază contractele şi le-am oferit opţiuni: maximum zece pot rămâne să lucreze în spaţiile de la parter, iar ceilalţi pot veni din nou în parc, când vom fi într-o nouă clădire. Săptămâna viitoare ar trebui să se ştie ce firme rămân în parc. A mai fost stabilită o dată anterioară, care a fost depăşită, încă suntem la capitolul numărat", ne-a declarat Igor Bejan.
El ne-a confirmat că datoria Parcului de Soft către Navrom - Centru de Afaceri este de 2,111 milioane lei, aproximativ 450.000 de euro. "Marea majoritate a datoriei provine din faptul că noi plătim chirie şi utilităţi pentru 3.200 mp, în timp ce jumătate din acest spaţiu este administrativ (holuri, spaţii conferinţe). Este la mijloc şi o datorie istorică a noastră, nişte creanţe care care s-au adunat în timp, nu au fost create acum. 

Universitatea caută un imobil pentru Facultatea de Medicină

Este foarte posibil ca, în cel mult câteva săptămâni, clădirea (fostului) Parc de Soft să fie cumpărată de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru extinderea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Conf. univ. dr. ing. Cezar Bichescu, prorector cu activitatea economică, investiţii şi relaţii internaţionale al universităţii de stat gălăţene, ne-a confirmat că UDJG caută un sediu pentru studenţii medicinişti gălăţeni şi că au fost luate în calcul mai multe variante, inclusiv Casa Roşie de lângă Inelul de Rocadă.
"Universitatea și-a prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2019 achiziția unui imobil ce va deservi Facultatea de Medicină și Farmacie din Galaţi, în vederea majorării cifrei de școlarizare la această facultate, în contextul în care cererea este foarte mare. Imobilul ce va fi achiziționat trebuie să corespundă necesităților facultății, conform legislației in vigoare. Nu se pune problema unei preluări a unei clădiri, ci achiziția uneia. În ceea ce privește Parcul de Soft, ne dorim continuarea proiectului în anumite condiții, astfel încât acesta să devină unul de succes în Galati. Nu se pune problema ieșirii din consorțiu a Universității și nici închiderea Parcului de Soft, ci a eficientizării și implicării active a Universității prin Departamentul de Transfer Tehnologic, astfel încât să existe partea de transfer tehnologic", a declarat conf.univ.dr.ing. Cezar Bichescu.

Achiziţia, până la finalul anului

Clădirea Parcului de Soft este doar una din opţiunile pe care Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi le-a studiat pentru extinderea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. "S-a făcut un studiu de piață până la momentul actual și se iau în calcul mai multe variante. Acestea sunt în analiză și, în funcție de raportul calitate-preț, dar și de îndeplinirea condițiilor specifice, se va alege clădirea care corespunde. Decizia urmează a fi luată după analiza amănunțită a soluțiilor identificate. Estimăm un termen de maximum două săptămâni pentru decizie și apoi se vor demara procedurile legale pentru achiziţie. Finalizarea achiziției se va face până la finele anului 2019, dacă sunt îndeplinite condițiile legale și nu apar situații neprevăzute", a declarat conf. univ. dr. ing. Cezar Bichescu, prorector cu activitatea economică, investiţii şi relaţii internaţionale al Universităţii "Dunărea de Jos".

Citit 7389 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 12:08

9 comentarii

 • postat de GOG Luni, 21 Octombrie 2019 18:16 164.61.210.*** Link la comentariu
  6
  8

  orasul e mort demult macar de s-ar oferi cineva sa ii faca pomelnicul.
  Peste tot in lume IT aduce o gramda de bani in economia locala. Iasi , Bucuresti cred ca si in suceava sunt firme de it. Din galati toti it-isti in alte parti.

  Raportează
 • postat de DESPERADO Luni, 21 Octombrie 2019 13:50 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  11

  Parcă sunt bătuţi în cap toţi aceşti manageri şi şefi de Consilii de Administraţie!
  Te doare capul frate ce declaraţii pripite şi indecise pot da aceştia şi cum pot evacua nişte firme dintr-un sediu, fără a finaliza acele "studii de piaţă" ale lor!

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Luni, 21 Octombrie 2019 09:20 86.34.180.*** Link la comentariu
  3
  25

  Salutara aceasta decizie, aceea de a dezvolta Medicina la Galati.
  Totodata, sunt mahnit sa vad ca daca acum 15 ani in urma Galatiul constituia o surpriza placuta, privind prin acest centru de soft spre viitor, diletantismul in folosirea la nivel de top a acestei facilitati investitionale, ucid practic orice speranta.

  Raportează
 • postat de Hdhdhdh Luni, 21 Octombrie 2019 09:18 37.160.73.*** Link la comentariu
  1
  9

  Facultatea de medicina nu luase clădirea de pe otelarilor?

  Raportează
 • postat de VodaInPapura Luni, 21 Octombrie 2019 08:21 5.13.254.*** Link la comentariu
  11
  6

  Nu am citit articolul pana la sfarsit...
  37 de firme la parter ... nu sunt atatea spatii pentru 37 de firme doar la parter ...
  A fost cineva la fata locului?

  Raportează
 • postat de marius Luni, 21 Octombrie 2019 06:18 5.13.231.*** Link la comentariu
  7
  24

  Din pacate , totul este in moarte clinica in Galati. Dacă mergi prin tara , in jurul oraselor , si nu doar in cele mari, industria se dezvolta. Am rămas fără nimic, numai noi , Brăila și Vaslui. Dacă Pucheanu nu stie decat borduri, ce sa ceri ?

  Raportează
 • postat de Tecucean Luni, 21 Octombrie 2019 03:54 5.13.152.*** Link la comentariu
  2
  20

  Firmă "de stat" care nu se susţine singură şi gălăţenii plătesc paguba.

  Auzi tu... consiliul de administraţie pentru o firmă care închiriază nişte spaţii....

  Câţi bani se mănancă de-aiurea.


  PS tot scrieţi de parcul de soft... dar ideea de a fi acolo de la ce firmă privată a pornit?
  Scrieţi aşa pompos IBM, Microsoft.. ca să dea bine pe hârtie :)

  Raportează
 • postat de La loc comanda! Luni, 21 Octombrie 2019 01:55 77.111.245.*** Link la comentariu
  5
  9

  ,,...incubator de afaceri...rampă de lansare pentru firmele de IT locale..."magnet" pentru giganţi ..." astea sunt numai aiureli si golanii si escrocherii preluate (fara discernamant si fara absolut niciun fel de suport) din occident, unde si acolo tot marsavii pseudo-ilegale si pseudo-penale si nonproductive si parazite si murdare sunt dar, macar, au pe cineva in spate, cineva care le ,,vopseste" cu un strat de legalitate si le sustine si care le ofera cu generozitate interesata tot felul de fonduri si oportunitati si care deturneaza in mod artificial afaceri de la cursul lor firesc doar ca sa treaca cumva si prin acest gen de ,,incubatoare" parazite, in ideea ca, in final, banii multi si nemeritati sa ajunga acolo unde trebuie ei sa ajunga...ADICA TOCMAI SUS!
  Ceea ce se intampla in Romania cu astfel de activitati, este numai o copie palida si nereusita a unor activitati similare din tarile ,,surori" din occident, si care activitati au durat la noi neasteptat de mult!
  Prin disparitia, incet-incet, a acestor capuse sa speram ca mai avem o ultima sansa ca tara asta sa se indrepte intr-o directie cat de cat buna...

  Raportează
 • postat de Greg Luni, 21 Octombrie 2019 00:54 5.13.210.*** Link la comentariu
  4
  54

  Fiind in domeniul IT, sa devina studio de videochat, asta sigur ar fi profitabil.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.