Restructurarea obligaţiilor bugetare restante. Cum pot beneficia datornicii de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor

Restructurarea obligaţiilor bugetare restante. Cum pot beneficia datornicii de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Debitorii aflaţi în dificultate financiară şi pentru care există riscul intrării în insolvenţă (persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale) îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018, în cuantum de cel puţin un milion de lei şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii.

Conform precizărilor făcute de AJFP Galaţi, debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa până la data de 31 octombrie 2019 şi se adresează unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent. De asemenea, debitorul care se află în procedura insolvenţei până la data de 30 septembrie 2019 şi doreşte restructurarea obligaţiilor bugetare poate notifica organul fiscal cu privire la intenţia sa, cu condiţia ca, până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare, să iasă din procedura insolvenţei. El trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale şi să îndeplinească testul creditorului privat prudent.

Conform AJFP, capitolul II din Ordonanţa de Guvern 6/2019 reglementează posibilitatea anulării obligațiilor accesorii (dobânzi, penalități, majorări, penalități de nedeclarare) aferente obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată anterioare datei de 31 decembrie 2018. „Astfel, pot beneficia de anularea accesoriilor: a) persoanele juridice (SRL, SA, asociații, fundații, cooperative, companii) cu obligații fiscale principale restante mai vechi de 31 decembrie 2018 și în cuantum mai mic de un milion lei; b) persoanele fizice, instituțiile publice și UAT-urile, indiferent de valoarea obligațiilor restante. Persoanele sunt eligibile chiar dacă sunt declarate insolvabile, dacă sunt în dizolvare sau în insolvență”.

Facilitatea fiscală constă în anularea tuturor obligațiilor accesorii aferente obligațiilor principale cu termene scadente mai vechi de 31 decembrie 2018, cu condiția îndeplinirii, cumulativ, a trei condiţii. Prima constă în depunerea CERERII DE ANULARE până la data de 16 decembrie 2019 (indiferent dacă persoana în cauză a depus sau nu notificarea prealabilă). A doua condiţie este ca, la data depunerii cererii, să aibă achitate toate celelalte obligații fiscale în afara celor care vor face obiectul anulării, iar a treia condiţie - să aibă depuse la zi toate declarațiile fiscale. Pot face obiectul anulării și obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor principale ale anilor anteriori și declarate de contribuabili prin declarații rectificative (inclusiv regularizările din deconturile de  TVA) depuse până la 16 decembrie 2019.

„Având în vedere termenul relativ scurt de aplicare a acestei facilități fiscale (până la data de 16 decembrie 2019), încurajăm contribuabilii cu restanțe mai vechi de 31 decembrie  2018 să își analizeze situația fiscală, să contacteze cât mai curând organul fiscal competent pentru a solicita informații suplimentare privind modalitatea de a beneficia de facilitățile fiscale și să depună NOTIFICAREA privind intenția sa, pentru a beneficia de facilitățile fiscale reglementate”, afirmă şeful AJFP Galaţi, Cristian Mirică.

Citit 1978 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 21:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.