Dezastru în agricultură

Dezastru în agricultură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Două treimi din culturile gălăţenilor, distruse de ger! *

Aproape două treimi din culturile agricole înfiinţate în toamnă în judeţul Galaţi au fost afectate de gerul năprasnic din ultimele zile. Mai exact, potrivit datelor furnizate de DADR Galaţi, 67.771 de hectare din cele 108.099 hectare de culturi au căzut pradă frigului.

Cele mai afectate sunt culturile de orz şi orzoaică, unde dintr-un total de 10.208 hectare au fost distrugeri pe 8.183 hectare, adică o proporţie de aproximativ 80 la sută!

Gerul a afectat în proporţie de 76 la sută şi culturile de rapiţă (23.290 ha dintr-un total de 30.479 de ha) şi în proporţie de 60 la sută culturile de coriandru (728 ha din 1.207 ha).

Nici la grâu lucrurile nu stau mai bine, pentru că dintr-o suprafaţă cultivată de 65.614 ha s-au raportat distrugeri pe mai bine de jumătate din terenuri, respectiv 35.570 ha.

„Anvergura distrugerilor o vom vedea abia în momentul recoltării. Cert este că, deşi a ţinut doar câteva zile, gerul a făcut ravagii şi nu ar fi exclus ca judeţul Galaţi să fie declarat, din punct de vedere agricol, zonă calamitată”, a declarat Violeta Nanu, directorul coordonator al DADR Galaţi.

După centralizarea tuturor datelor din teritoriu, informaţiile privind starea culturilor vor fi transmise Ministerului Agriculturii, iar la nivel guvernamental se va decide dacă Galaţiul va fi declarat sau nu zonă calamitată.

De acest lucru depinde dacă agricultorii care şi-au asigurat culturile vor primi sau nu bani de la asiguratori, dar în astfel de situaţii se mai acordă un sprijin financiar şi de la bugetul de stat, buget care este destul de strâmtorat...

Cert este că mulţi fermieri gălăţeni vor avea probleme serioase în acest an şi nu sunt excluse nici falimentele în rândurile societăţilor agricole.

„Într-adevăr, aceste distrugeri pun în dificultate fermierii, mai ales pe cei care, poate, s-au extins prea mult apelând la credite. Dar, în final, ce se va întâmpla depinde şi de capacitatea managerială a fiecăruia”, a arătat directorul DADR Galaţi.

Fermierii gălăţeni ar putea rămâne şi fără orz, şi fără grâu, dar şi fără vin. Asta din cauză că, din datele DADR Galaţi rezultă că au fost „arse” de ger şi 3.436 hectare din cele 15.928 hectare cultivate cu viţă-de-vie din judeţul nostru.

Chiar dacă proiecţiile meteorologice nu sunt încă bătute în cuie, tradiţia populară spune că, de obicei, după o iarnă geroasă urmează o vară foarte secetoasă.

Altfel spus, patimile agricultorilor gălăţeni s-ar putea să nu se oprească aici. Iar dacă agricultorii vor avea de suferit, toată lumea va avea de suferit, pentru că fiecare dintre noi trebuie să pună o pâine pe masă.

Citit 1113 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.