Fonduri pentru comunităţile de pescari

Fonduri pentru comunităţile de pescari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comunităţile de pescari vor avea posibilitatea de accesare a fondurilor europene pentru proiecte destinate creşterii nivelului de trai ca urmare a lansării de către Ministerul Agriculturii a Axei 4 din Programul Operaţional pentru Pescuit (POP).

Pentru axa amintită sunt disponibile fonduri totalizând 100 milioane de euro, dintr-o alocaţie financiară de 307 milioane euro, pe tot programul, în perioada 2007 - 2013.

În depunerea de proiecte se au în vedere comunităţile de pescari din întreaga ţară, însă se va pune un accent deosebit pe zona de coastă a Mării Negre, Delta Dunării şi lunca Prut - Siret, arie în care intră şi judeţul Galaţi. Axa 4 a POP ar fi trebuit să demareze de mai mult timp, însă a rămas blocată din „motive tehnice”, respectiv nu a existat un audit al sistemului de implementare.

Ministerul Agriculturii intenţionează să formeze „grupe de acţiune” care să acţioneze în comunităţile de pescari şi să-i sprijine în realizarea de proiecte care să le îmbunătăţească viaţa.

Proiectele publice vor fi finanţate cu 75 la sută prin fondul de pescuit şi restul de 25 la sută din fonduri naţionale, iar proiectele private vor fi sprijinite cu 50 la sută, restul banilor urmând să fie asiguraţi de investitor.

Tot prin acest program va fi sprijinită cu 30.000 de euro formarea fiecărui grup de acţiune locală, care urmează să elaboreze strategia pentru fiecare zonă.

Obiectivele declarat ale Axei 4 POP sunt de a îmbunătăţi infrastructura, dar şi activităţile de pescuit şi să contribuie la crearea a circa 3.000 de noi locuri de muncă. Faza finală de selecţie a proiectelor va avea loc în luna decembrie a acestui an.

Citit 695 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.