Trăiască berea!

Trăiască berea!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Piaţa berii din România a scăzut anul trecut cu 13 la sută * De la media de 93 de litri pe an la 81 * Pe cap de băutor *  Românii preferă licoarea produsă în ţară * Tot la PET se vinde mai bine *

Vânzările de bere din ţara noastră au atins anul trecut un nivel de 17,6 milioane de hectolitri, cu 13 la sută mai puţin decât în anul precendent, când s-a înregistrat un volum de 20,2 milioane de hectolitri, a anunţat miercuri Asociaţia Berarii României.

Astfel, în comparaţie cu 2008, când un român a consumat în medie 93 litri de bere, rezultatele anului trecut arată o scădere la nivelul anului 2006, revenindu-se la o medie de 81 de litri.

Cu toate acestea, membrii Asociaţiei „Berarii României” - Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries - au investit anul trecut aproximativ 105 milioane de euro, totalizând astfel peste un miliard de euro de la intrarea lor pe piaţă.

„Obiectivul nostru este să continuăm dezvoltarea acestui sector, fiind convinşi că industria berii în România are o perspectivă pozitivă, pe termen lung”, a declarat Jan Derck van Karnebeek, preşedintele Asociaţiei „Berarii României”.

Potrivit asociaţiei, românii preferă covârşitor berea produsă local, ceea ce explică ponderea relativ scăzută a importurilor, care se situează sub unu la sută din totalul vânzărilor.

În cifre, importurile de anul trecut au scăzut de la 0,5 milioane hectolitri în 2008 la 0,17 milioane hectolitri, în timp ce exporturile au crescut de la 0,06 milioane hectolitri la 0,17 milioane hectolitri.

În ceea ce priveşte vânzările pe segmentele de ambalaje, anul 2009 nu a adus schimbări majore în preferinţele consumatorilor români, modificările apărute fiind minore.

Astfel, vânzările de bere în ambalaje de tip PET au reprezentat 46,7 la sută din total, cele la cutie - 14,8 la sută, cele la sticlă - 35,3 la sută, iar cele la draft - 3,2 la sută.

Membrii Asociaţiei „Berarii României” numără în acest moment peste 6.300 de angajaţi în toată ţara, contribuind la bugetul de stat, în ultimii şase ani, cu aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Anul trecut, contribuţiile directe ale membrilor la bugetul de stat au fost de peste 263 milioane de euro.

Citit 1025 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.