Ilegalităţi de milioane la AFDJ Galaţi

Ilegalităţi de milioane la AFDJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Verdictul Curţii de Conturi: patrimoniul şi bugetul public administrat în interes… privat * În perioada 2007-2009, „gaură” de 1.578.000 lei, prin plăţi fără acoperire legală * Prime cu iz penal de sute milioane pentru toţi directorii executivi ai regiei * Mediere sindicală pe banii patronatului * Masterate pe banii statului, protocol fără limite şi „dosarele X” în evidenţa combustibililor pentru nave * Acţiuni în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor *

Verificările Curţii de Conturi (CC) la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi au dat la iveală „o gaură” de peste 1,5 milioane lei în gestionarea banului public!

Astfel, prin abateri de la legalitate în plata unor servicii de asistenţă juridică, plata unor indemnizaţii sau decontarea fără bază legală a studiilor de masterat ale unor angajaţi s-a provocat un prejudiciu evaluat de inspectorii Curţii de Conturi la 67.000 lei.

Această sumă este însă un fleac faţă de cele 1.511.000 lei, reprezentând primele încasate de directorii executivi, sumele decontate la capitolul protocol şi valoarea carburanţilor care s-au „evaporat”, nu se ştie cum, din rezervoarele navelor AFDJ Galaţi.

Faţă de cele din urmă fapte, Curtea de Conturi consideră că „există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale” şi prin urmare au fost sesizate organele de cercetare abilitate!

Vremuri agitate, socoteli uitate

Controlul Curţii de Conturi a vizat perioada 2007 - 2008, cea mai tulbure din istoria AFDJ Galaţi, interval în care, la cârma instituţiei s-au perindat nu mai puţin de cinci directori generali:

·    Mihai Ochialbescu (ianuarie - mai 2007);

·    Radu Mihail Rus (mai - iunie);

·    Alexandros Galiaţatos (iunie - septembrie 2007);

·    Ionel Malenda (septembrie 2007 - martie 2008);

·    Teodor Iulian Gheorghe (24 decembrie - 31 decembrie 2008).

Directori economici în această perioadă au fost Constanţa Gafencu (ianuarie 2007 - septembrie 2007) şi Cornelia Petre (septembrie 2007 - iulie 2009). O sinteză a rezultatelor controlului a fost inclusă într-un raport al Curţii de Conturi.

Am luat punct cu punct datele prezentate şi cu ajutorul noului director economic al AFDJ Galaţi, Mioara Hogaş, am aflat „cine, ce şi cum”, precum şi care este punctul de vedere oficial al instituţiei vizavi de cele semnalate de Curtea de Conturi.

Constatări şi contestaţii

Vom începe „cu partea uşoară”, cea a „abaterilor de la legalitate şi regularitate care au determinat producerea de prejudicii”. La punctul 1, „servicii de asistenţă juridică”. În speţă este vorba de Casa de Avocatură Raţiu&Raţiu.

„Aici, într-adevăr, s-a sesizat că au fost câteva ore trecute la plată neconform cu contractul. Au recunoscut şi ei, am recunoscut şi noi. S-a stabilit prin expertiză o sumă de 7.862 lei, ce a fost recuperată”, a arătat directorul economic Mioara Hogaş.

La următorul punct, CC a constatat că s-au plătit ilegal indemnizaţii membrilor din Comisia Paritară şi Comitetul socio-profesional.

„În aceste comisii avem un membru care nu este salariat al unităţii noastre, respectiv preşedintele Sindicatului ˝Farul˝, dl Ştefan Frunză, pentru care, în 2008, a fost încheiată o convenţie civilă, fapt ce nu mai era posibil”.

„Trebuia, eventual, găsită o altă modalitate de plată, poate ca Persoană Fizică Autorizată, pentru ˝prestări servicii˝…”, explică directorul economic AFDJ Galaţi.

Oricum, legal sau nu, pare destul de straniu ca preşedintele unui sindicat să fie plătit de patronat pentru a face parte tocmai din comisiile menite să medieze între salariaţi şi conducere.

„În cazul dlui Frunză, prejudiciul stabilit a fost de 22.800 lei şi dat fiind faptul că dumnealui nu şi-a însuşit nelegalitatea acestor plăţi, ne vom îndrepta împotriva lui în instanţă pentru recuperarea acestei sume”, a precizat directorul economic Mioara Hogaş.

O altă ilegalitate constatată este plata fără existenţa unor documente justificative a membrilor comisiilor constituite pentru evaluarea unor investiţii. Pe româneşte, Curtea de Conturi consideră că „s-a umflat” numărul de ore în care membrii comisiei au prestat.

Mai exact este vorba de comisia ce a evaluat proiectul amenajării de maluri pe Canalul Sulina şi de comisia ce a evaluat proiectul noului sediu administrativ de la Giurgiu.

Din aceste comisii au făcut parte câte zece persoane (deşi conform legii ar fi trebuit să fie doar nouă - n.r.) - directori, şefi de servicii ai AFDJ Galaţi, dar şi funcţionari ai Ministerului Transporturilor.

După calculaţia CC, comisia de la Giurgiu a lucrat 64 ore, în acte s-au trecut 100, prejudiciul astfel creat fiind estimat la 6.200 lei. Comisia cu apărarea de maluri are trecute în acte câte 200 ore de lucru de căciulă, în timp ce CC a regăsit prin verificarea actelor doar 84 ore.

În acest caz, prejudiciul a fost estimat la aproximativ 16.000 lei. AFDJ Galaţi a depus contestaţie pe aceste constatări, dar ele au fost respinse, iar decizia Curţii de Conturi a rămas definitivă.

Nu în ultimul rând, unele dintre abaterile fără conotaţii penale, dar care au produs un prejudiciu, sunt „plăţile pentru formare profesională”, mai exact plata din banii instituţiei a 21 de masterate urmate de salariaţi, costurile totale fiind de 22.268 lei. Şi în acest caz s-a depus contestaţie, dar ea a fost respinsă.

Frăţia primelor

Nucleul dur al expertizei Curţii de Conturi o reprezintă partea cu caracter penal. Grosul o reprezintă primele (anuale şi lunare) încasate ca drepturi salariale de directorii executivi ai instituţiei.

Valoarea acestor prime plus contribuţiile sociale aferente este estimată de CC la 1.038.600 lei, la care se adaugă dobânzi în sumă de 134.500 lei! Despre cine este vorba?

Iată care au fost primele lunare acordate directorilor de tot felul pe 2007:

·    Radu Mihail Rus (58.600 lei);

·    Ionel Malenda (50.000 lei);

·    Florin Uzumtoma (44.600 lei);

·    Marilena Vasilache (50.000 lei);

·    Constanţa Gafencu (44.600 lei);

·    Cornelia Petre (24.100 lei);

·    Melania Boşcăneanu (20.600 lei);

·    Florinel Mihalache (19.000 lei);

·    Melania Vecinu (19.000 lei);

·    Mihai Ochialbescu (5.000 lei).

La prime anuale pe 2007, I.Malenda  a ridicat 7.140 lei, în timp ce directorii din subordine, F.Mihalache, R.Rus, M.Vecinu şi C.Petre, s-au mulţumit „doar” cu câte 6.600 lei.

În ceea ce priveşte primele pe 2008, surprinde rapacitatea pentru banul public de care a dat dovadă Gheorghe Iulian Teodor. Din funcţia de adjunct al lui I.Malenda, a prins pentru o perioadă şi „trenul” de director general al instituţiei.

Aşa se face că T.I. Gheorge a ajuns să ridice ca prime lunare nici mai mult nici mai puţin de 102.000 lei!

El a fost urmat la „merite în muncă” de directorul economic, Cornelia Petre, cu prime lunare de 77.600 lei.

Lista continuă cu directorii Florinel Mihalache (59.400 lei), Cristian Şendrea (47.100 lei) Radu Mihail Rus (42.600 lei), Melania Vecinu (34.600 lei) şi Ionel Malenda (2.150 lei).

La primele anuale pe 2008, a fost din nou fruntaş Gheorghe Iulian Teodor - cu 30.000 lei şi Cornelia Petre - 20.000 lei. F.Mihalache, R.Rus şi M.Vecinu au primit „doar” câte 10.000 lei.

Principala obiecţie a Curţii de Conturi a fost că primele s-au acordat fără aprobarea Consiliului de Administraţie.

De altfel, controlul CC s-a declanşat anul trecut, la cererea CA a AFDJ Galaţi, după ce, într-un raport preliminar al Ministerului Transporturilor, erau sesizate mai multe nereguli.

În chestiunea primelor, AFDJ Galaţi a depus o contestaţie, însă numai pe anul 2008.

„În 2007 a existat un acord între patronat şi sindicat pentru acordarea acestor prime lunare şi anuale. Am considerat astfel că exista un cadru legal”.

„În 2008 s-a semnat un nou CCM, valabil până în 2012, în care se preciza că primele se vor da în baza unui regulament de acordare a premierilor care urma să fie realizat”.

„Numai că regulamentul acesta a fost semnat şi parafat abia în 2009. Oricum, în februarie a.c., la Comisia de soluţionare a contestaţiilor au fost respinse argumentele noastre…”, a arătat directorul economic Mioara Hogaş.

Pe contestaţia respinsă, AFDJ Galaţi va deschide o acţiune în instanţă. Dacă ea va fi respinsă, atunci instituţia va avea datoria, inclusiv pe cale judecătorească, să recupereze primele acordate conducerii.

Situaţia este oarecum paradoxală, dat fiind faptul că, de exemplu, în lotul de prime din 2007 apare şi Florin Uzumtoma, actual director general al AFDJ Galaţi. Ar ajunge, astfel, să se dea singur în judecată?

„În cazul în care instanţa va respinge acţiunea noastră, dl director va returna acea sumă fără nici un fel de discuţie şi astfel se va evita ˝paradoxul˝ de care pomeniţi”.

„Acţiuni în instanţă se vor deschide doar împotriva celor ce nu vor accepta să returneze banii pe care instituţiile abilitate au considerat că i-au primit fără bază legală”, a explicat directorul economic al AFDJ Galaţi.

„Cireaşa” de pe conturi

Dacă în cazul primelor se pot identifica în mod clar persoanele şi sumele aferente, mai complicate sunt, oarecum, celelalte fapte considerate de Curtea de Conturi că intră sub incidenţă penală.

Astfel, pentru anii analizaţi, s-au constat cheltuieli ilegale de protocol la nivel de regie în sumă totală de 81.200 lei, la care se adaugă dobânzi de 8.600 lei. Atenţie!

În fapt, nu există documente justificative pentru cheltuielile identificate. „Cireaşa de pe tort” a fost identificarea, chiar în plin control al Curţii de Conturi (august - septembrie 2009), a unor lipsuri în rezervele de motorină.

De exemplu, din studierea jurnalelor de bord, la nava „Perseus” s-a găsit o lipsă de 40 tone de combustibil. Prejudiciul total estimat de CC din operaţiunile cu combustibil este de 231.900 lei, iar cercetările în acest caz continuă.

După cum merg lucrurile în materie de procedură, mai ales dacă se ajunge în instanţă, va mai dura până vom avea o limpezire a apelor în conturile AFDJ Galaţi.

Însă, chiar şi dacă legal s-ar constata că totul este în ordine, cât de moral este, de exemplu, ca directorii unei regii de stat, ce apelează inclusiv la bugetul public pentru a-şi susţine activitatea, să primească prime de ordinul sutelor de milioane lei vechi?

Unii din cei pomeniţi în rapoartele oficiale sunt şi astăzi bine-mersi într-o instituţie sau alta şi nici nu dau semne că au mustrări de conştiinţă sau că n-ar putea dormi noaptea de grija Curţii de Conturi. Să le fi spălat Dunărea pe toate?

Citit 6439 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.