Începe recalcularea pensiilor

Începe recalcularea pensiilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, în conferință de presă, că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.

"Ultima mare recalculare a pensiilor a avut loc în 2005-2010 și a cuprins un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite. Noua lege aduce echitate pentru milioane de oameni", a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, evaluarea dosarelor presupune crearea unei baze de date pe baza informațiilor colectate de la casele județene de pensii în format electronic, din surse care acum sunt în format electronic și letric. "Aceste date vor fi colectate în sistem informatic al Casei Naționale de Pensii pentru punere în plata a pensiilor recalculate. Finalizarea procesului presupune resurse suplimentare față de cele existente și pentru asta, odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft, resursă umană și apoi vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul național de redresare și recuperare", a explicat Turcan.

Recalcularea se va face în baza unei legi care va înlocui legea 127 pe 2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistem electronic, a adăugat Turcan. Ea a subliniat că, până la finalizarea acestui proces tehnic și legislativ, pensiile se plătesc și se calculează pentru cei care intră în sistemul de pensie în baza legii existente. De asemenea, la recalculare, niciuna din pensiile din sistemul public nu va scădea.

În acest moment, 900.000 de pensionari din România primesc lunar o pensie de 800 de lei.

Citit 2112 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 18:29

3 comentarii

 • postat de Obiectiv
  Vineri, 29 Ianuarie 2021 07:43
  84.117.41.***
  Eliminati pensionarii din sistem care inca profeseaza
  deci primesc pensie si salariu, atat la buget cat si la privat
  si-o sa aveti bani la buget , in plus se vor creea multe locuri de munca
  pentru tineri.
  0
  5
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 29 Ianuarie 2021 07:01
  86.124.204.***
  Nici nu citesc articolul!Parca am înnebunit toti!Este o lege a pensiilor IN VIGOARE iar PNL RECALCULEAZA dupa o lege care nici macar nu exista!Dar si pensionarii au votat deservește asa ca......E bine!
  4
  0
  Raportează
 • postat de Vasilache
  Vineri, 29 Ianuarie 2021 06:35
  109.166.132.***
  Nu induceți în eroare pensionarii! Ttlul articolului, arată faptul că deja totul e pregătit, iar pensionarii trebuie doar să aștepte noile decizii. Însă dacă ,,recalcularea se va face în baza unei legi care va înlocui legea 127 pe 2019'', iar această lege (127/2019) ar fi trebuit să între în vigoare de la 01.09.2021, atunci pe ce bază legală ar începe acum recalcularea pensiilor? În plus, ,,finalizarea procesului presupune resurse suplimentare față de cele existente și pentru asta, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft, resursă umană și apoi vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene''. Concluzia: nu avem cu ce, dar începem recalcularea pensiilor, că să mai magim pensionarii!
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.