Declarația privind impozitul pe profit, modificată

Declarația privind impozitul pe profit, modificată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează că, prin Ordinul președintelui ANAF nr. 4071/2020, au fost aduse mai multe modificări privind modelul și conținutul formularului 101 - "Declarație privind impozitul pe profit".

O primă noutate o reprezintă introducerea rândului 34, denumit "Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile". Astfel, potrivit art. II alin. (1) și (2) din Legea nr. 153/2020, contribuabilii care datorează impozit pe profit, la data determinării impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit și costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999, achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înainte de 27 iulie 2020 (data intrării în vigoare a Legii nr. 153/2020), cu condiția ca la data achiziției respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit. Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anii 2018 și 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea datei de 27 iulie 2020 reprezintă sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020, precizează AJFP Galați.

A fost introdus și rândul 46, denumit "Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale", în care se înscrie suma reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2020.

În Declarația privind impozitul pe profit a fost introdus, de asemenea, rândul 47, denumit "Alte sume care se scad din impozitul pe profit", în care se înscriu sumele cum ar fi cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie.

O altă noutate, rândul 49, denumit "Bonificația aplicată conform O.U.G. nr. 33/2020", acordată pentru plata la scadență a impozitului pe profit. Aici se înscrie suma reprezentând bonificația aplicată conform O.U.G. nr. 33/2020, declarată trimestrial prin formularul 100, la rândul «Bonificație». În cazul în care bonificația depășește valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, suma aferentă bonificației care se ia în calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv. A fost introdus, de asemenea, rândul 54, denumit "Bonificația acordată conform art. II alin. (8) din O.U.G. nr. 153/2020", pentru contribuabilii cu an fiscal modificat.

AJFP Galați reamintește că declarația privind impozitul pe profit (formularul 101) se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 MARTIE inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Organizaţiile nonprofit (asociații și fundații, alte persoane juridice fără scop patrimonial) și contribuabilii plătitori de impozit pe profit care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură depun declarația anuală de impozit pe profit până la data de 25 FEBRUARIE inclusiv a anului următor. Termenul de declarare a impozitului pe profitul anual reprezintă și termen de plată.

Citit 1068 ori Ultima modificare Marți, 09 Martie 2021 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.