Damen Galaţi a revenit pe plus

Damen Galaţi a revenit pe plus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

2010 este anul în care soarele a răsărit din nou pe „strada” Şantierului Naval Damen Galaţi. Conform bilanţului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, şantierul gălăţean a încheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 6 milioane de euro (la cursul zilei de ieri, de 4,24 lei/euro), asta după ce bilanţurile ultimilor trei ani consemnaseră pierderi pe linie. Numai în 2009, de exemplu, Damen Galaţi avusese o pierdere netă de circa 2,1 milioane euro.

Conform datelor publicate pe site-ul Finanţelor Publice, profitul pe anul 2010 a fost înregistrat în contextul unei cifre de afaceri de circa 83,6 milioane de euro (în scădere cu 19 la sută faţă de anul precedent) şi al unui număr mediu de 1.748 de salariaţi. Număr de salariaţi care, şi el, a înregistrat un salt considerabil, dar în jos: 2.743 de salariaţi în 2009 şi 3.266 în 2008.

Mai repede, mai eficient, mai bine

„Dacă ne comparăm cu şantierele din Orientul Îndepărtat - China, Coreea, Vietnam - avem probleme.

Costurile cu forţa de muncă sunt mult mai mari la noi şi încercăm să compensăm prin a găsi metode de a lucra mai repede, mai eficient, la o calitate mai bună”, declara recent pentru „Viaţa liberă” directorul Damen Galaţi, Flemming Sorensen.

„Am reorganizat practic întregul şantier, iar partea negativă a fost că, din cauza crizei şi scăderii comenzilor, a trebuit să disponibilizăm atât de mulţi oameni. Am încercat să punem mai mult accent pe proiectare, pentru a obţine nave «user-friendly» (prietenoase) şi pentru constructor, şi pentru beneficiar.

De asemenea, pe partea de producţie am încercat să eliminăm timpii morţi: în loc să construim navele una câte una, am ales să mergem în paralel cu mai multe nave şi să scurtăm astfel termenele de livrare.

Ne-am orientat şi spre nave unicat, pe care, într-adevăr, nu le poate executa oricine, nave care necesită proiectare şi execuţie mai pretenţioase, proiecte cu mai multă plusvaloare.

Nu există vreun loc în lume în care să scapi de competitori, aşa că trebuie să rămânem cu garda sus şi să fim flexibili la cerinţele pieţei”, a mai spus directorul general al Damen Galaţi.

Citit 2020 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.