Românii, în topul european al muncii „la gri”

Românii, în topul european al muncii „la gri”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de munca "la gri", formă prin care angajatorii evită plata integrală a impozitelor pe salariu și încheie contracte de muncă pe salariul minim, iar restul banilor sunt dați fără să fie impozitați, reiese din cel mai recent Eurobarometru, care plasează România pe locul 6 în Uniunea Europeană la acest capitol. Fruntașii muncii "la gri" sunt olandezii.

Unul din 20 de români angajați în țară lucrează "la gri", adică aproape 300.000 de oameni au contracte pe o sumă mai mică decât cea încasată. Dacă munca "la negru", cea fără acte legale, poate fi depistată de inspectorii ITM, munca "la gri" este greu de dovedit, nu doar pentru că România nu are legislație în acest sens.

De cele mai multe ori, angajații acceptă să aibă pe cartea de muncă salariul minim, iar diferența să o primească în mână. Pe termen lung, acest tip de plată are efect negativ tot asupra angajatului, care va avea o pensie mică, din cauza contribuției reduse.

Citit 992 ori Ultima modificare Duminică, 05 Septembrie 2021 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.