Combinatul siderurgic investeşte 5,5 milioane de euro în Laminorul de Benzi la Cald

Combinatul siderurgic investeşte 5,5 milioane de euro în Laminorul de Benzi la Cald
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel Group, ce include și combinatul siderurgic de la Galați, a anunțat că a înregistrat progrese semnificative în relațiile cu creditorii, în alocarea unor fonduri suplimentare către o serie de unități, dar și în procesul de restructurare și concentrarea pe activitățile de bază, se arată într-un raport întocmit la nivelul conglomeratului de companii patronat de Sanjeev Gupta.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", la nivel european, GFG Alliance și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat un proces de restructurare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul "nucleului dur" al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - combinatul siderurgic de la Galați și combinatul siderurgic de la Ostrava (Cehia), în paralel fiind analizate variantele de restructurare sau chiar scoatere la vânzare a unităților neprofitabile.

Această măsură a fost luată după ce GFG Alliance s-a confruntat cu un șoc financiar, ca urmare a prăbușirii unuia dintre principalii săi finanțatori, Greensill Capital, în martie 2021.

GFG Alliance a încheiat deja o serie de acorduri financiare pentru refinanțarea afacerilor, precum cele din SUA și Australia, în prezent fiind în curs de negociere contractele de finanțare la nivel european. "Am obținut rezultate bune în negocierile cu creditorii, inclusiv cu HMRC (HM Revenue & Customs, fiscul britanic - n.r.) în Marea Britanie. Ne-am angajat să rambursăm toți creditorii și acesta este un pas important pentru a asigura restructurarea și a obține refinanțări pe termen lung. Companiile noastre globale principale au continuat să genereze randamente puternice și să atingă niveluri record de producție, în ciuda costurilor ridicate la energie", a precizat Jeffrey Kabel, Chief Transformation Officer.

Potrivit raportului GFG Alliance, Liberty Galați a alocat 5,5 milioane de euro în consolidarea liniei de producție de rulouri laminate la cald, pentru a crește productivitatea Laminorului de Benzi la Cald și a-i îmbunătăți performanța de mediu.

De asemenea, la Liberty Ostrava (Republica Cehă) a început un program amplu, derulat pe doi ani, de îmbunătățiri la Laminorul de Benzi la Cald Steckel, în valoare de aproximativ 40 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, în Marea Britanie, unde erau o serie de unități în dificultate, au continuat demersurile privind refinanțarea afacerilor. După alocarea, în octombrie, a 50 milioane de lire sterline pentru reluarea operațiunilor Liberty Steel UK, o nouă injecție semnificativă din partea acționariatului a permis reluarea producției de oțel în Marea Britanie. Operațiunile de producție, care se vor extinde în martie și aprilie, vor permite Liberty Steel UK să își mențină poziția pe piață.

Președintele Executiv GFG Alliance, Sanjeev Gupta, citat în cadrul raportului, a declarat: "În contextul evoluției inițiativelor de refinanțare și performanțelor bune ale companiilor noastre, acest an va fi decisiv pentru organizația noastră, pe măsură ce implementăm planul nostru de transformare. Odată cu programele de restructurare și de refinanțare care progresează în mod favorabil, realizăm o serie de îmbunătățiri operaționale pentru a crește performanța companiilor din grup, pe fondul unei cereri solide pentru produsele noastre".

Citit 9116 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Martie 2022 00:06

4 comentarii

 • postat de florin
  Vineri, 11 Martie 2022 10:23
  86.124.200.***
  5,5 milioane de euro pentru LBC sunt foarte putini!Pun o intrebare:bugetulpentru anul 2022 sunt prinsi in acest buget????
  Si daca nu tot ar fi tot sunt putini!!Comparati cu cel din Cehia unde se ninvestesc 40 milioane de euro!Din pacate pentru LBC criza din 2008 a fost cumva inceputul sfirsitului!Atunci s-a luat hotarirea in grup ca acest combinat sa devina centrul de excelenta pentru tabla groasa!Si LBC-ul a devenit a cincea roata la caruta!S-au investit din 2008 foarte multe sume in LTG-uri!Chiar si in LTG 1!Profesionistii din LBC au fost mutati alungati in alte sectoare,in talent pool etc!2009-2010 au fost ani cu reorganizari salbatice in LBC!De multe ori fara cap!S-au inchis ,distrus,casat linii tehnologice !Aceste linii produceau tabla cu valoare adaugata mare dar care necesitau forta de munca calificata,supercalificata de la ingineri la muncitori!Si cum in 2008 in LBC isi facuse aparitia tot felul de sefi habarnisti s-a luat decizia de a produce doar rulouri pentru turci!Ca si cum din anii 2007-2008 combinatul a vindut griul si Romania a importat piinea congelata!!!Spun toate acestea ca sa va fac putin sa intelegeti ca 5,5 milioane de euro sunt putini dupa jaful care s-a produs din 2007 pina in prezent in LBC!!!!Acesta este un colos in sine cu foarte multe necesitati!Probabil ca nu mai cuptoarele sa aiba nevoie de 5 milioane de euro sa reuseasca sa revina pe linia de plutire!!!!
  0
  15
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 11 Martie 2022 10:23
  5.2.205.***
  De "investit" ceva in salarii pe cand?
  0
  14
  Raportează
 • postat de Radu
  Vineri, 11 Martie 2022 07:39
  82.79.117.***
  Da? Si celelalte investitii promise unde sunt? Furnalul, convertizorul electric, electrocentrala noua pe gaz cu cooperarea cu Universitatea Galati, parcul de eoliene si fotovoltaice din halda, etc?
  Basme.
  Facilitatile Liberty Luxemburg si Belgia sunt in procedura de faliment:
  https://www.wort.lu/de/business/staatsanwaltschaft-will-sanierungsplan-fuer-liberty-steel-aufheben-6220dff9de135b92366939e0
  2
  27
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 11 Martie 2022 05:59
  5.13.210.***
  Liberty Liege si Dudelange sunt in faliment... in decembrie si ianuarie asteptau bani de salarii de la "sucursala din Romania"... (vezi presa din Luxemburg)
  Liberty Galati functioneaza cu stocurile de materii prime la limita...unde sunt investitiile promise la venirea in Galati si dupa aceea? Nu exista nimic investit concret, numai promisiuni fara acoperire! Nu au un plan concret pentru cele expuse in articol.
  2
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.