Cine pe cine plânge?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Patronatului IMM-urilor, Marian Filimon, a ţinut să tragă un semnal de alarmă în faţa aleşilor locali reuniţi în şedinţă extraordinară. Pe scurt, Filimon le-a atras atenţia că aceeaşi grijă pe care au manifestat-o faţă de locurile de muncă ale bugetarilor trebuie să o manifeste şi faţă se sectorul privat.

Date sumbre

„Dacă anul trecut, din peisajul economic au dispărut aproximativ 5.500 de agenţi economici, anul acesta, în semestrul I, am înregistrat cam 2.500 de decese – numai în iunie 486 de agenţi economici au ieşit de pe piaţa gălăţeană.

Ce înseamnă aceasta? Mai puţine taxe şi impozite colectate la buget, efecte în plan social de neimaginat. Citeam declaraţia dlui primar că nu se poate uita în ochii înlăcrimaţi ai unei femei cu doi copii care urmează să fie disponibilizată.

Impresionant, atestând caracterul, grija şi ocrotirea pe care o manifestă faţă de salariaţii Primăriei. Dar cred că viziunea este extrem de îngustă. Cine are grijă şi cine plânge? Cine nu se poate uita în ochii celor 12.000 de disponibilizaţi din mediul privat de la începutul anului şi până în prezent?

Şi ei au copii şi ei au în întreţinere, bătrâni şi trebuie să mănânce, să trăiască. Anul trecut au rămas fără loc de muncă 30.000 de cetăţeni din mediul privat. Nu putem vorbi de solidarizare şi să sufere numai unii. Dacă nu vă întoarceţi cu faţa spre sectorul privat o să fiţi nevoiţi în continuare să reduceţi salariile şi numărul bugetarilor”, a spus Filimon.

Teme de gândire

Deşi aleşii ascultau doar pe jumătate spusele şefului IMM-urilor, Filimon le-a dat consilierilor câteva teme de recflecţie: „Oriunde în lume, salariile se dau pe performanţă, pe productivitatea muncii. Salarizarea de la noi nu are nimic în comun cu aşa ceva. Birocraţia, fiscalitatea excesivă, corupţia, nepriceperea şi prostia de ce trebuie bine plătite?”, a întrebat retoric Filimon.

Aleşii nici nu au clipit măcar când preşedintele patronatului IMM-urilor le-a aruncat în faţă că aproape toate licitaţiile sunt trucate şi că nicăieri în lume nu există confidenţialitate când e vorba de banul public.

„Infrastructură - Nu, parc industrial - Nu, incubatoare pentru afaceri - Nu, facilităţi pentru investitori - Nu, investiţii străine - Nu, cine răspunde – Nimeni”, a conchis Marian Filimon.

La finalul intervenţiei, şeful IMM-urilor gălăţene le-a propus aleşilor să analizeze posibilitatea înfiinţării în cadrul Primăriei a unui Departament de dezvoltare economică la care pot fi atrase să lucreze persoane din domeniul economic, academic, tineri specialişti de excepţie şcoliţi la marile universităţi ale lumii.

Frumos spus, dar cam greu de realizat într-o Primărie cu organigrama stabilită de Guvern şi cu oameni plătiţi cu salarii reduse cu 25 la sută.

Citit 843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.