Amenzi de mii de lei pentru casele de marcat neconectate la serverul ANAF

Amenzi de mii de lei pentru casele de marcat neconectate la serverul ANAF
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Operatorii economici care au instalate case de marcat fiscale sunt pasibili de amenzi în valoare de mii de lei dacă nu le conectează la serverele ANAF. De asemenea, nefurnizarea la termen a informațiilor fiscale poate atrage sancțiuni financiare ce depășesc 10.000 de lei.

Conform Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați, deținătorii aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) au obligația transmiterii datelor fiscale către Agenția Națională de Administrare Fiscală, scop în care trebuie să asigure conectarea la distanță a caselor de marcat la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.

În județul Galați sunt instalate aproximativ 15.000 de case de marcat fiscale, din care peste 13.000 sunt la contribuabili mici.

"Conectarea AMEF la sistemul informatic național se realizează efectiv la momentul transmiterii cu succes a Raportului fiscal Z, motiv pentru care este necesară colaborarea cu tehnicienii de service", precizează AJFP Galați. Informații privind procedura de conectare la distanță a caselor de marcat fiscale se regăsesc în "Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-AMEF", accesând linkul disponibil pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii online.

Pot apărea mai multe situații în care transmiterea datelor fiscale de către AMEF la sistemul informatic național nu poate fi asigurată. Astfel, în cazurile în care conexiunea la internet este temporar indisponibilă, mijloacele de conectare la internet lipsesc la adresa unde este instalată casa de marcat sau datele nu au putut fi transmise pe canalul de comunicații online, se asigură transmiterea acestora utilizând un mediu de stocare extern. "Astfel, fișierele/ rapoartele Z lipsă (netransmise) se vor transmite prin intermediul declarației A 4200 până la data de 20 a lunii următoare. Având în vedere că, lunar, ANAF transmite către operatorii economici prin intermediul Spațiului Privat Virtual mesaje privind eventuale disfuncționalități privind fișierele transmise de AMEF către sistemul informatic național, se recomandă înregistrarea operatorilor în SPV pentru a beneficia de informațiile puse la dispoziție", afirmă reprezentanții AJFP Galați.

În cazul în care există o casă de marcat fiscală neutilizată în nicio zi din perioada de raportare (lună), se va depune "Declarația privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate", formularul F 4109, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare.

De asemenea, ori de câte ori intervin schimbări privind situația AMEF, utilizatorii trebuie să informeze Fiscul prin transmiterea în format electronic a notificării F4105, anexând documente probatoare cu privire la situația apărută. Transmiterea acesteia se realizează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data la care a intervenit situația.

În final, sancțiunile nu sunt deloc de neglijat. Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a caselor de marcat fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei. Nefurnizarea la termen de către contribuabil/ plătitor a informațiilor periodice solicitate de organul fiscal constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și mari și cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Citit 1231 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2023 10:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.