Chiriile, mai „scumpe” pentru proprietarii gălățeni

Chiriile, mai „scumpe” pentru proprietarii gălățeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, începând cu 1 ianuarie 2023, persoanele fizice care obțin venituri din chirii au obligația înregistrării la Fisc a contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile. Excepție fac cei care obțin venituri din arendare sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, precizează Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea contractului încheiat între părți și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora, adică până la începutul lunii aprilie.

Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent, potrivit AJFP.

Așa cum subliniază site-ul avocatnet.ro, fiscalizarea veniturilor din chirii, adică declararea și plata impozitului pe aceste venituri, nu a fost niciodată o opțiune pentru persoanele fizice, ci o obligație. A fost, în schimb, opțională, vreme de câțiva ani, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc. De anul acesta, însă, toate contractele de închiriere, inclusiv cele aflate în derulare la începutul anului, trebuie declarate la Fisc.

O altă noutate o reprezintă modul de calcul al impozitului pe veniturile din chirii. Până anul trecut, din venitul brut încasat de proprietar se scădea o cotă forfetară de cheltuieli, în procent de 40%. De la 1 ianuarie 2023, venitul brut devine venit impozabil, iar impozitul se calculează la suma totală încasată.

De exemplu, dacă închiriezi o cameră pentru suma de 1.000 de lei pe lună, plătești impozit de 10% din întreaga sumă, adică 100 de lei. Până la 1 ianuarie, impozitul de 10% se calcula numai la suma de 600 de lei (adică 60 de lei), după ce scădeai din cei 1.000 de lei obținuți suma forfetară de 400 de lei.

Citit 4582 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2023 01:07

2 comentarii

  • postat de marr
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 23:03
    86.124.201.***
    " subliniaza site-urile .." --------- > dar CINE ii verifica pe astia daca PLATESC ? Se inteleg cu chiriasu' si incaseaza banii la negru ...eventual daca bate cineva la usa , nu deschide(sac!) . Pleaca dimineata , vine seara .
    Nu-l cunoaste nimeni , n-are treaba cu nimeni .
    Cum constati ca ala-
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 09:25
    86.124.202.***
    Am sărit în sus că ni se încalcă drepturile și libertățile când ne spuneau ăștia să stam în case și să purtăm mască medicinală ca să nu murim ca puii de-o zi pe holuri la Urgențe pentru că ne îmbolnăvim toți odată, acum când ne expropriază statul prin inflație, taxe și impozite, nu mai spune nimeni
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.