31 martie, termen-limită pentru microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit

31 martie, termen-limită pentru microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează microîntreprinderile care, în acest an, devin plătitoare de impozit pe profit, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, că au obligația comunicării organului fiscal ieșirea din sistemul de impunere până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023, prin depunerea formularului 700 "Declarație pentru înregistrarea/ modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal".

Conform AJFP Galați, art. 47 alin. (1) din Codul fiscal definește microîntreprinderea ca fiind o persoană juridică română care îndeplinea cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: a realizat venituri mai mici de echivalentul în lei a 500.000 de euro; capitalul social este deținut de alte persoane decât statul și unitățile administrativ-teritoriale; nu se află în dizolvare, urmată de lichidare; a realizat venituri, altele decât cele din consultanță sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale; are cel puțin un salariat, cu excepția societății nou-înființate; are asociați sau acționari care dețin peste 25% din valoarea ori numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

Condiția referitoare la plafonul maxim de 500.000 de euro se aplică începând cu veniturile anului 2023. Pentru veniturile aferente anului 2022, plafonul este de un milion de euro.

AJFP Galați reamintește contribuabililor că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este opțional.

Citit 957 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2023 14:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.