Ziua Contabilului Român

Ziua Contabilului Român
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consultanţa pentru IMM-uri - crucială *

Dincolo de aspectul festiv al zilei de ieri, din care, evident, nu au lipsit urările adresate membrilor profesiei de către conducerea CECCAR şi reprezentanţii autorităţilor locale, contabilii gălăţeni s-au lansat într-o dezbatere, moderată de preşedinta CECCAR Galaţi, Ecaterina Necşulescu, privind mai multe teme de interes pentru profesioniştii bilanţurilor, dar şi pentru mediul de afaceri pe care îl slujesc.

Tema-cheie a reprezentat-o cea privind rolul practicilor mici şi mijlocii în asigurarea consultanţei de afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii.  În ciuda problemelor inerente perioadei de criză economică pe care o traversăm, IMM-urile rămân motorul economiei şi, din această perspectivă, soluţiile găsite pentru sprijinirea activităţii acestora sunt esenţiale.

Deşi IMM-urile constituie majoritatea covârşitoare a întreprinderilor din sectorul privat din economiile dezvoltate şi în curs de dezvoltare, din cauza capacităţii limitate a expertizei interne, ele solicită frecvent consultanţă şi suport din exterior. Externalizarea consultanţei şi a suportului tinde să apară deci de nevoie, dar solicitarea acestora este limitată de costuri şi de ezitările proprietarilor-conducători în a asculta opiniile consultanţilor. Mai mult, pentru unii proprietari-conducători, solicitarea de sprijin extern este un semn vizibil al unei slăbiciuni manageriale, în antiteză cu noţiunile de „a te descurca singur”  şi  „a sta pe propriile tale picioare".

În acest context, contabilii rămân cea mai populară sursa de consultanţă externă şi de suport pentru IMM-uri. Pentru a întelege rolul practicilor mici şi mijlocii (PMM-uri), din care aceşti contabili fac, de regulă, parte, în furnizarea de consultanţă de afaceri întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), este importantă stabilirea contextului general.

În Uniunea Europeană, IMM-urile contribuie la crearea a 100 de milioane de locuri de muncă, asigurând 67,1 la sută din slujbele sectorului privat. Necesitatea ca IMM-urile să aibă anumite competenţe pentru a putea supravieţui într-un mediu în continuă schimbare şi resurse pentru achiziţionarea consultanţei şi suportului este crucială pentru supravieţuirea şi dezvoltarea lor.

Această lipsă de resurse şi mediul schimbător cu care se confruntă IMM-urile, creează rolul PMM-urilor de principali consultanţi de afaceri. Tipul, natura şi viitorul acestui rol reprezintă însă o problemă deschisă dezbaterii.

Citit 1302 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.