Prețul pentru vânzarea Electrocentrale va scădea în continuare

Prețul pentru vânzarea Electrocentrale va scădea în continuare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prețul pentru vânzarea la licitație a întreprinderii gălățene Electrocentrale, aflată în stare de faliment, ar urma să fie redus de încă două ori, o dată cu 10% și apoi cu încă 6%, în cazul în care nu se înregistrează niciun participant la licitația organizată de lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța.

Citește și „Dezvoltatori imobiliari turci, interesați să cumpere Electrocentrale

Dacă aceste două reduceri de preț aprobate de Adunarea Creditorilor pe 17 iulie se vor materializa, asta ar însemna că prețul pentru vânzarea Electrocentrale ar înregistra cinci reduceri consecutive de când compania a fost scoasă la licitație pentru prima dată, în luna mai 2022. Totodată, ar însemna că ultimul preț de pornire a licitației ar ajunge la 59% din cel inițial, aproape la jumătate.

Așa cum „Viața liberă” a scris, luna trecută, în articolul „Electrocentrale Galați, la un pas de a fi preluată de turci”, prețul inițial de pornire a licitației organizate de lichidatorul judiciar Maestro SPRL a fost de 21,2 milioane de euro, în luna mai a anului trecut. Acesta a fost redus la 20 de milioane de euro, în februarie 2023, și apoi la 17 milioane de euro, în iunie 2023. Pe 27 iulie 2023, prețul a fost redus pentru a treia oară: 13,8 milioane de euro.

Până la această dată, Adunarea Creditorilor Electrocentrale (dintre care Romgaz SA Mediaș are 87,64% din drepturile de vot) a aprobat de principiu singura ofertă înregistrată până acum, cea formulată de Synergy Land Development SRL, companie deținută de antreprenori turci. Oferta turcilor este de 12,5 milioane de euro, fiind condiționată de obținerea unui rezultat pozitiv al raportului său de tip „due dilligence”. „Due diligence” reprezintă o analiză amănunțită a unei afaceri din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic, care se realizează înaintea unui proces de vânzare-cumpărare în scopul evaluării situației reale a unei companii.

„Acordul de principiu nu reprezintă o aprobare cu privire la transferul Activului funcțional CET Galați, rezultatul raportului de tip due diligence va fi comunicat lichidatorului judiciar, urmând ca oferta finală să fie supusă aprobării creditorilor”, se precizează în Hotărârea Adunării Creditorilor pentru Electrocentrale, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 12080 din 18 iulie 2023.

Deocamdată, cele 12,5 milioane de euro oferite de Synergy Land Development sunt sub prețul actual cerut pentru Electrocentrale, de 13,8 milioane de euro, astfel că licitația va fi deschisă în continuare și va înregistra, conform deciziei creditorilor, încă două reduceri de preț, dacă nu se înregistrează participanți la licitație. Prima dată, prețul va fi redus cu încă 10% (65% din valoarea de piață), preț ce va fi menținut o lună, iar a doua oară prețul va fi redus cu încă 6% (până la 59% din valoarea de piață).    

„În cazul în care se vor înregistra participanți la licitație la prețurile de pornire mai sus menționate (75%, 65%, 59%), va fi anunțat ofertantul Synergy Land Development SRL în vederea participării la licitație”, au mai decis creditorii Electrocentrale.

Citit 1376 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2023 14:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.