Ghișeu unic pentru plata TVA datorate în alte state europene

Ghișeu unic pentru plata TVA datorate în alte state europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați reamintește contribuabililor unele aspecte cu privire la Regimul special UE - One Stop Shop (OSS) sau Ghișeul unic pentru TVA și depunerea Formularului 398.

Astfel, Regimul UE - One Stop Shop (OSS) este un regim special opțional pentru declararea şi plata într-un singur stat membru (de exemplu, România) a TVA datorate în alte state membre, pentru prestările de servicii către persoane neimpozabile stabilite în alt stat membru şi vânzările intracomunitare de bunuri la distanţă.

În cazul optării pentru Regimul special UE, persoana impozabilă care utilizează în România acest regim nu mai are obligaţia înregistrării în fiecare stat membru în care are loc livrarea sau prestarea de servicii și depune în România o singură declaraţie specială de TVA, prin care declară TVA datorată fiecărui stat membru de consum. Se efectuează o singură plată în România, care va fi distribuită, de statul român, statelor membre de consum, pe baza declaraţiei speciale de TVA.

Pe parcursul aplicării regimului special UE, persoana impozabilă are obligația de a depune trimestrial Declaraţia specială de TVA (formular 398), până la sfârşitul lunii următoare încheierii trimestrului calendaristic, indiferent dacă au fost sau nu efectuate livrări de bunuri sau dacă au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizează regimul special. Formularul 398 se depune prin mijloace electronice, pe portalul e-guvernare.ro, cu ajutorul unui certificat digital calificat.

Citit 562 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2023 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.