Note de plată ale Combinatului Siderurgic Galaţi, disputate în instanță, la Tribunal

Note de plată ale Combinatului Siderurgic Galaţi, disputate în instanță, la Tribunal
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Potrivit datelor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, o serie de companii au solicitat la Tribunalul Galați, în acțiuni separate, deschiderea procedurii insolvenței sau solicitarea de a obliga la plata unor sume de bani a... Combinatului Liberty Galați.

O ultimă astfel de acțiune, potrivit datelor de pe portalul instanțelor de judecată, a fost înregistrată, pe 17 august, din partea Rohrer Servicii Industriale SRL, având ca obiect o "ordonanță de plată - OUG 119/2007 / art.1014 CPC ş.u.". Mai radicale, din punct de vedere juridic, sunt, de exemplu, solicitările de deschidere a procedurii insolvenței, precum cele din dosarele deschise de Renania Trade SRL (7.08.2023) sau V-Met Foudry SRL (3.08.3023). În total, există în jur de zece astfel de proceduri deschise la Tribunalul Galați, aflate în diferite faze de judecată.

Chiar dacă, la modul practic, e vorba de sume mici comparativ cu cifra de afaceri anuală a combinatului (în 2022 a fost de 7,9 miliarde de lei - n.r.), astfel de solicitări pot stârni îngrijorare.

Prin urmare, la solicitarea unor cititori, ne-am interesat să vedem cum stau lucrurile. Iată ce ne-a fost comunicat din partea Combinatului Siderurgic Liberty Galați: "Cunoaștem existența unor cazuri izolate, majoritatea nejustificate. În ultima perioadă, în care toate companiile din România și Europa sunt puse la încercare, în contextul socio-economic și al războiului din Ucraina, au fost câteva companii care au încercat să profite de situație prin trimiterea de somații de plată, în multe cazuri abuzive. Acest comportament denotă lipsa unei viziuni comerciale pe termen lung, iar astfel de acțiuni nu sunt caracteristice unor parteneri de business serioși.

Aceste cazuri marginale nu au afectat stabilitatea companiei, care își desfășoară activitatea în parametri normali, asigurând stabilitatea locurilor de muncă ale angajaților săi, așa cum a procedat și atunci când Furnalul nr. 5 a fost oprit temporar pentru un program de mentenanță la finalul anului trecut și la începutul acestui an, perioadă în care am continuat să plătim integral salariile tuturor angajaților noștri.

Continuăm să fim, de asemenea, un suporter important al comunității din Galați și al clubului de fotbal Oțelul, cu toate că operăm într-un context de piață dificil".

De asemenea, am mai aflat că litigii precum cele în care este acum parte Liberty Galați fac parte dintr-un "peisaj" mai larg al mediului economic și al turbulențelor de care este afectat acesta. Astfel, încă de anul trecut, au început să se înmulțească în instanțe cazurile în care, chiar și pentru sume care nu reprezintă neapărat o miză foarte mare, fie și la întârzieri minore, o serie de companii au început să folosească o eventuală deschidere a procedurii de insolvență ca mijloc mai mult sau mai puțin justificat de presiune la adresa unor companii partenere. O astfel de situație mai poate să apară, de exemplu, și atunci când două companii înțeleg în mod diferit valoarea unor servicii și atunci litigiul se tranșează în instanță.

De regulă, astfel de dosare rămân cel mai adesea fără obiect, odată cu efectuarea plăților și retragerea solicitărilor. Potrivit procedurii legale, instanța ia act de acest lucru și dispune încetarea acțiunilor.

Citit 6915 ori Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2023 18:51

4 comentarii

  • postat de Niles
    Marți, 22 August 2023 13:38
    77.111.247.***
    E ca si cum i-as zice meseriasului care mi-a renovat casa ca nu am bani sa il platesc si sa astepte putin. Si a 2-a zi sa plec in vacanta.

    Primul comentariu argumenteaza cel mai bine: ai de platit? Plateste !
    0
    2
  • postat de Albert
    Marți, 22 August 2023 12:36
    86.124.202.***
    Seamănă izbitor cu Menarom pec. Cu cel puțin 1 1/2 ani, cumpărau materiale, utilități, realizau cooperări cu alte societăți, etc. Nu se plăteau la termenul convenit. Se emiteau BO fără acoperire în banca. Peste 80 soc păcălite.De 3 ani justiția " își face treaba".
    Restul.....se înțelege.
    0
    1
  • postat de Ion
    Marți, 22 August 2023 11:40
    82.79.117.***
    Trebuie sa plateasca la termenul din contract sau factura. Restul sunt povesti.
    0
    1
  • postat de Indianul
    Marți, 22 August 2023 10:54
    178.138.98.***
    Gata și cu fabrica de otel, a încăput pe mâna unor impostori și autoritățile dorm!
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.