Marile companii contestă impozitarea pe cifra de afaceri

Marile companii contestă impozitarea pe cifra de afaceri
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susţine nevoia de reformă a sistemului fiscal, însă aceasta trebuie analizată din punct de vedere al sustenabilităţii pe termen mediu şi lung şi prin consultarea prealabilă cu mediul de afaceri, se arată într-un comunicat de presă al organizației ce reunește 120 de mari companii din țară cu capital străin, printre care se numără și Combinatul siderurgic Liberty Galați.

FIC atrage atenţia că este necesar ca Executivul să implementeze măsuri durabile pentru buget şi economie, ce vizează asigurarea echităţii fiscale, îmbunătăţirea colectării, ajustarea dezechilibrelor, reducerea zonelor gri şi stimularea investiţiilor private ce reprezintă o soluţie pentru a stabiliza şi a creşte constant economia. "Totodată, trebuie evitate acele măsuri care pot duce la blocarea economiei prin descurajarea investiţiilor sau prin împovărarea cetăţenilor prin suprainflaţie", subliniază investitorii străini.

Totodată, FIC reiterează că este necesar ca România să aibă o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale şi a politicilor de salarizare. "Mediul de afaceri este motorul economiei şi principalul contribuabil la bugetul de stat. Considerăm astfel că toate deciziile cu impact economic şi fiscal ar trebui luate prin consultarea mediului privat şi fundamentate prin studii şi analize care pot estima impactul pe termen scurt, dar şi lung. Recent vehiculata variantă de impozitare a cifrei de afaceri poate genera din punct de vedere economic probleme de transparenţă, firmele fiind tratate diferit în funcţie de structura lor. Un astfel de impozit creează condiţii de concurenţă inegale în rândul producătorilor competitivi de bunuri similare. Şi, de asemenea, un astfel de impozit minim stabilit prin raportare la cifra de afaceri ar încălca şi principiul capacităţii contributive şi nu poate fi considerat, sub niciun aspect, ca asigurând proporţionalitatea şi caracterul rezonabil al sarcinii fiscale", se mai spune în comunicat.

De asemenea, marii investitori atrag atenţia că introducerea impozitării unui procent din cifra de afaceri poate duce la încetinirea sau chiar contractarea economiei României, prin descurajarea principalilor contribuabili la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, la periclitarea competitivităţii ţării de a atrage investiţii noi în raport cu alte state din zonă.

Cifra de afaceri cumulată a membrilor FIC reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut  al României, aceştia fiind unii dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat.

Citit 946 ori Ultima modificare Marți, 29 August 2023 18:39

4 comentarii

  • postat de Adrian
    Marți, 29 August 2023 15:26
    89.39.81.***
    Cred ca iar urmeaza niste mitinguri impotriva psd ))) in romania numai romanii pot plati impozite strainii externalizeaza profitul
    0
    0
  • postat de Căpușele, au început să urle, agite
    Marți, 29 August 2023 13:15
    109.166.134.***
    La o cifră de afaceri de sute sau milioane de euro, tu vii la mișto, pentru a nu fi impozitat cu mii sau zero Profit ? Păi, dacă nu ai profit, corect în capitalism, ești ori mort, ori ești în faliment, logic.
    0
    0
  • postat de abcd
    Marți, 29 August 2023 13:05
    91.198.122.***
    Las' sa va ia pielea, cum ia de pe toti cetatenii si afacerile mici/mijlocii. Ei nu pot sa se sustraga de la impozite, voi puteti. Aveti cifre de afaceri care cresc de 9-10 ori într-un an si mereu 0 profit si 0 taxe :))) scoateti M € din tara cu "contracte de consultanta" cu firme din tara-mama
    0
    0
  • postat de Multifunctionalul
    Marți, 29 August 2023 12:46
    92.86.16.***
    Toate "multifunctionalele" raporteaza pierderi si nu platesc nimic statului roman...
    Cine incearca sa schimbe asta va avea soarta lui "Dragnia"...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.