Patronatele şi piaţa muncii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eliminarea barierelor birocratice, reducerea fiscalităţii asupra locurilor de muncă, simplificarea relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori sunt câteva dintre propunerile pe care patronatele din cadrul CNIPMMR le-au formulat în vederea modificării Codului Muncii.

Aceste propuneri vin după ce Guvernul a anunţat că, în această lună, urmează să înainteze în Parlament un pachet legislativ care va modifica Codul Muncii în sensul flexibilizării forţei de muncă. În opinia patronatelor, nu neapărat împărtăşită şi de angajaţi sau sindicate, actualele norme din Codul Muncii sunt „favorizante şi mult prea protective pentru salariaţi”, un exemplu fiind acela că „procedurile greoaie de angajare şi concediere” afectează competitivitatea firmelor.

În urma consultărilor din cadrul asociaţiei, s-a desprins un set de propuneri privind îmbunătăţirea cadrului legal pentru piaţa muncii. Prima propunere este de a simplifica obligaţiile declarative ale angajatorilor, dat fiind faptul că, în prezent, se depun nouă declaraţii şi două ordine de plată pe lună pentru fiecare salariat.

Patronatele mai solicită o reformă a sistemului de asigurări sociale şi plată a contribuţiilor, respectiv plafonarea acestora la un nivel rezonabil şi pentru angajatori şi pentru salariaţi.

Nu în ultimul rând, patronatele solicită reglementarea încheierii de contracte civile cu persoanele fizice pentru activităţile ocazionale sau cu un timp redus de lucru pe zi, în sensul ca pentru acestea să se plătească numai impozitul pe venit şi asigurările individuale de sănătate.

Citit 632 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.