Doar 3 din 61!

Doar 3 din 61!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oancea, Slobozia Conachi şi Schela sunt singurele comune care au fost selectate pentru a primi fonduri europene *

Într-o perioadă în care comunele se confruntă cu serioase probleme financiare, la care se adaugă şi nemulţumirile bugetarilor, care primesc salarii din ce în ce mai mici, în judeţul Galaţi sunt şi administraţii care încearcă să îşi continue şi să-şi finalizeze eforturile de accesare a fondurilor europene. 

Recent, trei comune din judeţul Galaţi au primit vestea că au fost selectate în vederea alocării unor astfel de fonduri. Este vorba despre localităţile Oancea, Slobozia Conachi şi Schela. 

Cele trei comune au fost selectate, în urma punctajelor obţinute, în condiţiile în care se pare că din partea judeţului Galaţi au trimis proiecte nu mai puţin de 36 de comune! Cum judeţul nostru numără 61 de comune, performanţa celor trei este cu atât mai mare. 

Ce au câştigat? În esenţă, fonduri europene cu care vor putea amenaja nişte drumuri, astfel încât toate utilajele agricole pe care şoferii le întâlnesc, în special toamna şi primăvara, pe şoselele naţionale şi judeţene, să nu mai încurce acum circulaţia rutieră…   

Vorbim despre accesarea măsurii 125 a „Îmbunătaţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii", componentă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, program derulat de Agenţia Naţională de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

Submăsura de care vorbim se încadrează în Axa I – „ Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” şi are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate apărute ca urmare a procesului de restituire a proprietăţilor în vederea creşterii competitivităţii sectorului agricol şi forestier.

În total, pentru măsura 125 – prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) sunt alocate fonduri în valoare totală de 483.246.816 euro, din care contribuţia Guvernului României este de 20% şi contribuţia Uniunii Europene – 80%.

Mândrie locală şi nu degeaba!

Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, este extrem de mulţumit: „Prin acest proiect, care are o valoare eligibilă de 4.308.996 de lei, vom amenaja drumuri de acces la exploataţii agricole, dar şi un pod betonat peste pârâul Valea Oancei”.

„Astfel, utilajele agricole nu vor mai merge pe şosea, se va fluidiza traficul. Drumul amenajat va fi asfaltat pe o suprafaţă de  1,3 km, iar alţi 2,3 km vor fi pietruiţi”. Şi primarul Ion Neculau, din Slobozia Oancea, este mulţumit de victorie:

„Avem cea mai mare lungime de drum ce va fi modernizat, vorbim de şapte kilometri, care vor fi pietruiţi şi încă un km, care va fi asfaltat. Prin amenajarea  acestui drum, se va fluidiza traficul pe DJ 251 şi nu vor mai trece pe acolo toate acele combine, discuitoare, tractoare, semănătoare, multe cu gabarit depăşit, care blochează traficul de obicei. Drumul va deservi aproape 1.000 de ha de teren agricol… Proiectul nostru a avut cel mai mare punctaj”.

Ultima, dar nu în cele din urmă comună, Schela, câştigătoare a proiectului, merită felicitări şi pentru că angajaţii primăriei au ştiut să îşi facă treaba, în ciuda istoriei zbuciumate a administraţiei de acolo – un primar urmărit, cercetat şi până la urmă, condamnat, apoi campanie electorală, alegeri locale…

Noul primar, Maricel Petrea, spune că „este meritul echipei care a lucrat la acest proiect… Drumul care va fi modernizat, din care 500 de metri va fi asfaltat şi restul de 6,5 km, pietruit, doar va traversa şoseaua din comună. În afară de accesul la terenurile agricole, drumul va duce şi la o staţie de pompare şi va ajunge până în DJ 251 L”.

Fiecare din cele trei proiecte are valoarea eligibilă maximă, de 4,30 milioane lei. Rămâne de văzut dacă şi partea română, Guvernul sau CJ, va putea suporta cofinanţarea de 20 la sută…

Citit 1105 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.