Situaţia din Finanţe rămâne tensionată

Situaţia din Finanţe rămâne tensionată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Controverse pe tema negocierile dintre sindicate şi conducerea Ministerului de Finanţe * La nivel central, duel sindical între Sed Lex şi SNFP * La nivel local, calculul stimulentelor după formula ANAF *

Angajaţii DGFP Galaţi au încă destule incertitudini privind drepturile salariale pe care urmează să le încaseze sub forma stimulentelor aferente lunilor august şi septembrie, în condiţiile în care negocierile la nivel central dintre conducerea Ministerului de Finanţe şi reprezentanţii sindicatelor par a fi adus mai degrabă confuzie decât o clarificare a situaţiei.

Liderul sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, l-a acuzat pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, că nu îşi respectă promisiunile. Vasile Marica nu a mai participat la negocierile de sâmbătă, el şi-a depus chiar demisia de onoare, pentru că „a oprit o acţiune superbă care mergea foarte bine”.

„O colegă mi-a spus să nu oprim protestul, pentru că ăştia nu se vor ţine de cuvânt, dar eu l-am oprit”, a precizat Marica. La negocieri s-au prezentat în schimb reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), condus de Sebastian Oprescu.

Acesta a declarat după negocieri cu conducerea Ministerului de Finanţe, că s-au stabilit criterii clare pentru acordarea stimulentelor pentru angajaţi, acestea urmând să se acorde „în funcţie de performanţe”.

„Conform eficienţei la locul de muncă, vor primi stimulente toţi angajaţii. Este un complex de factori care duce la eficienţă, fiecare activitate la nivelul MFP e importantă, deci fiecare trebuie să primească stimulente dacă acea direcţie face performanţă”, a precizat Oprescu.

Liderul SNFP a precizat că este vorba de trei criterii la nivelul structurilor teritoriale: primul, care se referă la planul de încasări, va avea o pondere de 35 la sută, cel de-al doilea, privind ponderea sumelor atrase suplimentar faţă de cele trecute la nivelul agenţilor economici va avea pondere tot de 35 la sută, iar cel de-al treilea - ponderea încasărilor fiecărei structuri teritoriale în totalul programului de colectare a veniturilor – va conta în proporţie de 30 la sută.

Disensiuni sindicale

Deşi deocamdată nu a fost acordat niciun leu ca stimulent, un fapt cert este izbucnirea unui conflict între Vasile Marica, (ex)liderul Sed Lex, şi Sorin Oprescu, liderul SNFP.

Marica îl acuză pe Oprescu de faptul că este „aservit puterii” şi că, în urma ultimelor negocieri, „stimulentele au fost reduse cu aproximativ 30 la sută decât le negociasem eu”. Cel de-al doilea declară că a negociat cu Ministerul Finanţelor „pentru a debloca acordarea stimulentelor”.

Viitor incert

În plan local, la DGFP Galaţi se aşteaptă un deznodământ al evenimentelor de la nivel central. „Deocamdată s-a trecut la calculul stimulentelor în forma criteriilor transmise de la ANAF… Ce se va întâmpla mai departe, e greu de spus”.

„Totul depinde de cum vor fi distribuite aceste stimulente. Întâlnirea de marţi a Consiliului Alianţei Sed Lex a fost amânată până când situaţia devine mai clară, pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză”.

„În ce priveşte discuţiile în contradictoriu cu SNFP, orice s-ar întâmpla nu este bine că nu vorbim toţi aceeaşi limbă…”, ne-a declarat Dan Mihalache, liderul Sed Lex Galaţi. Acesta a precizat că o eventuală reizbucnire a acţiunilor de protest „depinde doar de voinţa oamenilor”.

Citit 860 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.