Ştergerea penalităţilor, din nou în discuţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi vrea lărgirea plajei de beneficiari ai legii privind ştergerea penalităţilor la întreţinere * O modificare similară se află şi pe agenda iniţiatorului Legii 175, deputatul Bogdan Ciucă *

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) din Galaţi a întocmit un set de amendamente la Legea 175 din 23 iulie 2010 privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie.

FJAP vrea mai mulţi beneficiari ai Legii 175

Propunerile de modificare avansate de FJAP urmăresc, în primul rând, extinderea bazinului de consumatori care pot beneficia de ştergerea penalităţilor.

Acum, legea spune că „proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază”, iar federaţia propune ca şi cei care şi-au achitat datoria de bază până la data apariţiei legii să poată beneficia de ştergerea penalităţilor.

De asemenea, federaţia propune ca de ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere să poată beneficia toţi chiriaşii, nu doar cei ai statului, aşa cum este acum.

În acest sens, FJAP susţine înlocuirea textului de la articolul II, alineatul (2), după cum urmează: „Prevederile alin. (1) se aplică şi chiriaşilor care deţin spaţiu locativ în baza unui contract de închiriere”.

Ştergerea penalităţilor să meargă până la furnizorii de combustibil

În afară de lărgirea plajei de potenţiali beneficiari ai Legii 175 din 2010, Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi urmăreşte ca ştergerea penalităţilor să nu se oprească la nivel de consumator-asociaţie de proprietari şi asociaţie-distribuitor de utilităţi, ci să meargă mai departe, şi în relaţia distribuitor-producător (de exemplu, Apaterm-Electrocentrale) şi producător-furnizor de materie primă (de exemplu, Electrocentrale-Romgaz).

De asemenea, FJAP propune ca, în relaţia dintre producătorii şi distribuitorii de utilităţi, ştergerea penalităţilor să poată fi compensată cu scutirea de  la plata obligaţiilor către stat.

„(6) Furnizorii, societăţi producătoare de apă rece, apă caldă şi energie termică, cu capital integral de stat, mixt sau cu capital integral privat, pot beneficia, la cerere, de anularea sumelor datorate cu titlu de taxe şi/sau impozite, contribuţii sau alte sume datorate către bugetul local, bugetul general consolidat (în limita cuantumului penalităţilor de întârziere anulate societăţilor furnizoare de servicii comunitare de utilităţi publice, conform alineatului (5) al Art. II din prezenta lege. Sumele se vor stinge conform art. 116 din Codul de Procedură Fiscală”, se arată în setul de amendamente întocmit de FJAP.

Mai mult, Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi propune, de asemenea, introducerea în Legea 175 a unui nou articol, Articolul III, care să permită şi ştergerea penalităţilor aflate în litigiu.

Şi Ciucă lucrează la modificarea Legii 175

Propuneri de modificare a Legii 175 din 2010 a întocmit inclusiv iniţiatorul acesteia, deputatul gălăţean Bogdan Ciucă. Acesta are în vedere trei amendamente importante.

Primul prevede ca cererile de ştergere a penalităţilor la întreţinere, depuse de proprietari sau chiriaşi, să fie fundamentate cu adeverinţa de salariu sau talonul de pensie din luna anterioară depunerii solicitării, din care să reiasă că solicitantul are venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie.

Al doilea amendament prevede că proprietarii sau chiriaşii vor putea solicita ştergerea penalităţilor generate de debitul de bază existent până la data apariţiei legii de modificare şi completare a Legii 175, şi nu doar până la data apariţiei Legii 175, adică 23 iulie 2010.

Al treilea amendament, similar cu cel al FJAP, prevede ca ştergerea penalităţilor să meargă şi în relaţia dintre distribuitorii şi producătorii de utilităţi.

Deputatul Bogdan Ciucă a declarat, ieri, pentru „Viaţa liberă”, că proiectul său de modificare şi completare a Legii 175 va fi depus la Parlament săptămâna viitoare. În schimb, celălalt proiect de modificare, întocmit de Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari, a ajuns deja la Senat, susţin liderii organizaţiei.

„Setul de amendamente, la întocmirea căruia am colaborat cu producătorul de agent termic Electrocentrale Galaţi şi cu distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm, a fost depus la Senat prin intermediul senatorului PDL Marius Necula”, a afirmat, ieri, preşedintele FJAP Galaţi, Laurenţiu Gafiţuc.

Citit 2725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.