Recolta, la bani mărunţi

Recolta, la bani mărunţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* An cu producţie mai mică, dar cu preţuri peste aşteptări * Creşterea cotaţiilor la cereale a rotunjit veniturile fermierilor, într-un an din care nu au lipsit nici seceta, nici inundaţiile *

Recoltatul la principalele culturi este aproape finalizat,  anul 2010 fiind unul bun, mai ales din punct de vedere financiar, pentru agricultorii gălăţeni, a declarat directorul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Violeta Nanu (FOTO).

„În ciuda intemperiilor din acest an – perioade de ploi abundente şi inundaţii urmate de secetă prelungită – recolta a fost, totuşi, una destul de bună. Din punct de vedere financiar a fost chiar un an fructuos pentru agricultori, cum n-a mai fost de mult timp”.

„Asta din cauză că preţul la cereale a fost mai mare în acest an. O cauză ar fi, de exemplu, oprirea de către Rusia a exporturilor, iar unii dintre comercianţi au căutat marfă în România, uneori producţia fiind luată direct din câmp”, a explicat directorul DADR Galaţi.

Suprafeţe şi recolte

Cele mai bune rezultate au fost obţinute la floarea-soarelui. În judeţul Galaţi au fost cultivate 34.957 de hectare, în prezent doar vreo 30 de hectare fiind neculese. Producţia medie obţinută până acum a fost de 1.560 de kg la hectar în condiţiile în care estimările erau de 1.490 de kg la hectar.

Astfel, producţia totală a fost de peste 53.800 tone, din care au plecat deja spre unităţile de prelucrare peste 6.500 de tone de floarea-soarelui. La porumb pentru consum, recoltatul s-a încheiat pe 88.748 de hectare, reprezentând 94 la sută din suprafaţa cultivată în judeţul Galaţi.

Producţia medie, de 3.661 kg/ha, a fost ceva mai mică decât cea estimată iniţial (3.797 kg/ha), fiind însă obţinută chiar şi în condiţiile acestea o producţie de 324.881 de tone. 

În ceea ce priveşte cartofii, recoltatul s-a încheiat pe întreaga suprafaţă de 1.173 ha cultivate în judeţul Galaţi, producţia totală obţinută fiind de 15.077 tone, cu circa 1.000 de tone mai mică faţă de estimările iniţiale.

Vin mai puţin şi mai prost

Un punct sensibil pentru agriculturii gălăţeni şi nu numai este cel al culturilor de viţă-de-vie. „Din păcate, la acest capitol lucrurile nu au stat foarte bine anul acesta. Producţia a fost şi mai mică decât se estima şi de o calitate sub nivelul aşteptărilor…”, a precizat directorul DADR Galaţi, Violeta Nanu.

În cifre, vita-de-vie cultivată în judeţul Galaţi se traduce, la strugurii pentru vin, în 14.950 de hectare cultivate. Producţia medie obţinută a fost de 3.306 kg/ha în timp ce fermierii mizau pe 3.425 kg/ha. Recolta din acest an se ridică astfel la aproape 49.000 de tone de struguri.

Spre comparaţie, pentru struguri de masă s-au cultivat doar 372 de hectare, producţia obţinută fiind de 2.575 de tone. Prin urmare, chiar şi într-un an mai modest, rezerva de tulburel este asigurată...

Să sperăm însă că, pe ansamblul agriculturii judeţului, lucrurile vor rămâne în făgaşul normal, mai ales că însămânţările de toamnă sunt deja într-o oarecare întârziere.

Citit 849 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.