Criza căldurii ar putea lua sfârşit

Criza căldurii ar putea lua sfârşit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Dumitru Nicolae (FOTO) şi directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, se întâlnesc miercuri ca să găsească soluţii pentru pornirea căldurii *

La aproape o lună de când temperaturile minime au coborât sub 10 grade Celsius la Galaţi, fără ca sistemul de încălzire să pornească, Primăria a intervenit în disputa dintre producătorul local de energie termică, Electrocentrale, şi distribuitorul de apă caldă şi căldură, Apaterm, în încercarea de a găsi o soluţie pentru a pune capăt crizei.

Cele două societăţi au demarat, săptămâna trecută, probele la cald pe reţelele de termoficare, dar nu au dat drumul la căldură nici acum, pentru că termocentrala nu primeşte suficient gaz metan de la Romgaz. Furnizorul de gaz încearcă să-şi recupereze astfel de la CET o creanţă de circa 20 de milioane de lei.

„Luni am primit un telefon de la domnul primar şi am convenit să ne întâlnim miercuri şi să stabilim împreună un grafic de eşalonare a datoriei pe care am acumulat-o către Romgaz, să începem plăţile ca să primim mai mult gaz şi să putem porni încălzirea în Galaţi”, a declarat, ieri, directorul societăţii Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

Telefonul „de pace” al primarului a venit la doar câteva zile de la cea mai recentă rundă de negocieri între oficialii Electrocentrale şi Romgaz, în timpul căreia furnizorul de gaz i-a avansat termocentralei gălăţene o ofertă rezonabilă: dacă vrea să primească mai mult gaz metan, trebuie să îşi asume un grafic de eşalonare a restanţei de 20 de milioane de lei, susţinut de garanţii financiare din partea Primăriei.

Joi, la ieşirea de la negocierile cu Romgaz, oficialii Electrocentrale au afişat o atitudine optimistă pentru ca, după nici 24 de ore, să devină din nou sumbri.

Iritaţi de faptul că Apaterm a primit de la Ministerul Administraţiei şi Internelor suma de 2,5 milioane de lei cu titlu de subvenţie pentru achiziţia de energie termică şi nu a virat-o integral către CET, conducerea termocentralei a ameninţat, vineri, că, în acest condiţii, nu poate efectua o plată suficient de consistentă către Romgaz, astfel încât să determine compania să mărească livrările de gaz către Galaţi.

Citit 1763 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.