Cursă contracronometru pentru depunerea Declarației 112

Cursă contracronometru pentru depunerea Declarației 112
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Schimbările fiscale care vizează restrângerea facilităților acordate angajaților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, adoptate prin intermediul Legii nr. 296/2023, au intrat în vigoare la 1 noiembrie, astfel că angajatorii din domeniile respective trebuie să depună raportările salariale până la 21 decembrie, în conformitate cu noile reglementări.

Deloitte România scrie că modificările care trebuie operate în sistemele interne de salarizare sunt substanțiale, iar varianta actualizată a declarației 112 a fost publicată abia în 13 decembrie și conține cerințe complexe și detalii fiscale esențiale pentru o raportare corectă. În aceste condiții, departamentele de salarizare din companiile respective sunt contracronometru pentru implementarea noilor modificări fiscale.

Pentru angajații din IT, noua lege prevede un termen-limită pentru aplicarea scutirii de impozit pe venit (sfârșitul anului 2028), un plafon pentru această facilitate - se aplică la locul funcției de bază pentru venituri brute lunare de până la 10.000 de lei, precum și scutirea de la plata contribuției la Pilonul II de pensii, însă cu posibilitatea acordată angajatului de a opta pentru plata acesteia, potrivit sursei citate.

Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, se elimină scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și scutirea de la plata contribuției pentru asigurări sociale, datorată de angajatori, pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.

De asemenea, noua lege introduce valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (10%) începând cu luna ianuarie 2024. Prin urmare, aceste beneficii salariale vor fi taxate în total cu 19% începând cu anul următor, mai scrie Deloitte România.

Citit 1158 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2023 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.