Seminar pentru Codul fiscal

Seminar pentru Codul fiscal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sala Multimedia a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii a fost joi neîncăpătoare pentru cei aproape 200 de oameni de afaceri din Galaţi care au dorit să participe la întâlnirea cu reprezentanţii ANAF şi ai Ministerului Finanţelor Publice, în cadrul unui eveniment găzduit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi. Aride la prima vedere, subiectele au fost de interes maxim pentru toţi cei prezenţi: modificările Codului fiscal şi ale celui de procedură fiscală, operate prin Ordonanţele de Guvern 29 şi 30 din 2011.

Una dintre cele mai importante modificări discutate a reprezentat-o noua ordine de stingere a obligaţiilor fiscale: cu prioritate, toate obligaţiile principale în ordinea vechimii acestora; apoi dobânzile şi penalităţile, tot în ordinea vechimii. S-a menţionat reducerea termenului de eliberare a certificatului de înregistrare fiscală, de la 15 la 10 zile, precum şi posibilitatea înlocuirii unui bun mobil aflat sub sechestru cu altul (mobil sau imobil), liber de orice sarcini. S-a vorbit, de asemenea, şi despre abrogarea obligaţiei contribuabilului de a depune declaraţii, în cazul în care organul fiscal a stabilit din oficiu baza de impunere şi obligaţia fiscală.

La fel de importantă este şi încurajarea agenţilor economici la plata voluntară a obligaţiilor restante, prin următoarele măsuri: - anularea penalităţilor de întârziere aferente acestora, dacă, până la 31 decembrie 2011, se plătesc voluntar obligaţiile fiscale şi dobânzile; - reducerea cu 50 la sută a penalităţilor în cazul plăţii obligaţiilor principale şi dobânzii aferente până la 30 iunie 2012.

De asemenea, a fost abordat subiectul depunerii trimestriale a Declaraţiei unice 112 de către contribuabilii cu până la 3 salariaţi exclusiv şi cu venituri totale anuale de până la 100.000 de euro, iar în final s-au dat amănunte importante despre simplificarea sistemului declarativ.

Întâlnirea de joi de la Galaţi a fost organizată de Direcţia Generală de Metodologii Fiscale, Îndrumare şi Asistenţă a Contribuabililor din cadrul ANAF, în colaborare cu DGFP Galaţi.

Citit 1876 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.