Operaţiuni speciale - Încep lucrările de ranfluare a epavei „Slatina”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Operaţiuni speciale - Încep lucrările de ranfluare a epavei „Slatina”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asocierea dintre NAVROM Reparaţii SRL şi CNFR NAVROM SA a câştigat licitaţia organizată de APDM Galaţi *

Lucrările la ranfluarea epavei navei „Slatina” ce zace de aproape 22 de ani pe fundul Dunării vor debuta la începutul lunii viitoare, bugetul pentru această operaţiune urmând să fie de 6,87 milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Nava Slatina, un cargou de 4.800 tdw, cu o lungime de  s-a scufundat din în apele Dunării în 1990 în dreptul danelor 36-37 din Port Bazinul Nou, unde se afla acostată pentru reparaţii capitale. Pentru a evita o blocare a şenalului navigabil, aflat la doar 60 de metri de epavă, dar şi a intrării în  Şantierul Naval Damen, „Slatina”  a fost ancorată de mal cu parâme foarte groase, dar în timp legăturile au ruginit, existând pericolul ca ele să cedeze.

APDM Galaţi a demarat în 2011 procedura de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) şi Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) privind lucrările de ranfluare a epavei navei „Slatina”. Deschiderea candidaturilor s-a făcut în luna august, iar pentru participarea la această operaţiune şi-au manifestat interesul mai mulţi operatori economici, atât din ţară cât şi din străinătate.

În urma analizei ofertelor, câştigătoare a contractului a fost declarată asocierea dintre SC Navrom Reparaţii SRL şi CNFR Navrom SA Galaţi, iar în aceste zile s-au definitivat şi formalităţile privind semnarea contractului. Lucrările propriu-zise ar urma să înceapă în jurul datei de 10 februarie, după obţinerea în prealabil a avizelor necesare lucrările de ranfluare. Lucrările se anunţă a fi extrem de dificile, dat fiind faptul că nava „Slatina” a fost un colos cu o lungime de 106 metri şi o lăţime de 14,8 metri, cu o greutate de 2.120 tone. Ranfluarea navei „Slatina” ar fi a treia intervenţie majoră de acest fel după îndepărtarea epavelor navei „Rostok” în 2006, de pe Canalul Sulina şi a epavei navei „Transilvania”, din Portul Comercial Galaţi, în cursul anului trecut.

Citit 5007 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.