Solidaritatea anunţă că va declanşa luni conflictul de muncă la ArcelorMittal Galaţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Solidaritatea anunţă că va declanşa luni conflictul de muncă la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu, singura care nu a semnat joi noul contract colectiv de muncă al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, a anunţat că se pregăteşte să declanşeze conflictul de muncă în unitate. „Luni vom notifica patronatul cu privire la crearea premiselor de declanşare a conflictului de muncă”, a declarat, vineri, liderul federaţiei, Gheorghe Tiber, care contestă totodată reprezentativitatea unora dintre părţile semnatare ale contractului colectiv de muncă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă o organizaţie sindicală nu reuşeşte să ajungă la un acord cu managementul în timpul perioadei legale de negociere a contractului colectiv de muncă şi îl anunţă că existe premisele declanşării conflictului de muncă, managementul trebuie să răspundă revendicărilor organizaţiei în termen de două zile lucrătoare. Dacă răspunsul este afirmativ, părţile semnează contractul colectiv de muncă. Dacă răspunsul este negativ, conflictul de muncă este considerat deschis, iar gruparea sindicală îi cere Inspectoratului Teritorial de Muncă să concilieze părţile aflate în conflict.

Solidaritatea Virgil Săhleanu cere, între altele, indexarea cu 10 la sută a fondului de salarii din combinat în 2012 şi creşterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.

Celelalte două federaţii sindicale care au participat în ultimele două luni la negocierea contractului colectiv de muncă al companiei, FSS Metarom şi Solidaritatea Metal, au semnat documentul joi seară, acceptând creşterea salariului minim la 750 de lei, acordarea necondiţionată în aprilie a unui bonus de 2 la sută din venitul anual celor peste 8.200 de siderurgişti şi plata către aceştia în decembrie a unui bonus de 2,5 la sută, acesta din urmă fiind condiţionat de rezultatul financiar din 2012. De acesta depinde şi cuantumul primei de Crăciun, care ar putea creşte de la 120 la 200 de lei, dacă ArcelorMittal nu va avea pierderi la final de an.

Citit 3137 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.