Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal - renaştere prin dispariţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal - renaştere prin dispariţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor îndeamnă salariaţii la desemnarea unor noi lideri, într-un nouă formulă: Sindicatul „Renaşterea” al Siderurgiştilor! *

Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor de pe platforma Combinatului Arcelor Mittal Galaţi propune „o terapie de şoc” pentru revigorarea şi recâştigărea încrederii salariaţilor în mişcarea sindicală. Un sindicat nou, din care vechii lideri de sindicat - atât din Solidaritatea, cât şi din celelalte sindicate de pe platformă - să nu facă parte ar fi ultima şansă pentru ca salariaţii să capete o voce puternică în relaţiile cu patronatul.

„Din păcate, în ceea ce ne priveşte, suntem dezamăgiţi de faptul că sindicatul Solidaritatea, a ajuns în imposibilitatea de a-şi mai îndeplini principala raţiune a de a exista, anume aceea de a menţine balanţa între forţa patronatelor şi interesele salariaţilor. Prin urmare, considerăm că nu se mai poate continua aşa. Credem că Solidaritatea, în formula actuală, şi-a încheiat perioada de existenţă”, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber. În prezent, Sindicatul Solidaritatea numără doar 1.800 de membri, în condiţiile în care ar fi nevoie de aproximativ 4.200 de salariaţi (50 la sută plus unu din totalul angajaţilor) pentru ca un sindicat să fie considerat reprezentativ la nivelul combinatului.

„În urma deliberărilor pe care le-am avut şi la nivelul Consiliului Naţional de Coordonare, venim cu propunerea lansării unei noi primăveri sindicale, o acţiune care să ducă la constituirea unui singur sindicat în combinat, care să se cheme Sindicatul Renaşterea al Siderurgiştilor din Arcelor Mittal Galaţi. Pentru că iniţiativa de a constitui un nou sindicat nu este chiar la îndemâna oricui, vom încerca să facem un ultim bine oamenilor din combinat. Anume, ne vom strădui cu toată logistica noastră să facem acest sindicat, dar la care, din start, eu Gheoghe Tiber, voi declara la notar sau în altă parte, că nu mă interesează să mai am vreo funcţie sau vreun rol. Oamenii trebuie să-şi aleagă noi lideri, unii în care au încredere şi vor să-i urmeze. Trebuie să separăm odată ce a fost vechi de ce este nou!”, a declarat Tiber.

Demersuri pentru noul sindicat
Începând din 15 martie, sindicatul Solidaritatea va împărţi materiale informative şi formularea prin care va îndemna la formarea unui sindicat puternic. Prin formularele respective salariaţii au posibilitatea să-şi declare adeziunea la Sindicatul „Renaşterea” al Siderurgiştilor şi retragerea din actualele sindicate de pe platforma combinatului, inclusiv Solidaritatea. De asemenea, prin intermediul formularelor, salariaţii vor putea să facă propuneri pentru viitorii lideri.

În jurul datei de 20 martie, la porţile combinatului vor fi amplasate patru urne sigilate şi păzite în care vor putea fi depuse aceste formulare. După o lună de zile, se va organiza la Casa Sindicatelor o întrunire la care aceste urne vor fi deschise şi se vor face publice rezultatele. Cu această ocazie sperăm că se vor putea vota şi un proiect de statut şi noii lideri de sindicat”, a explicat Tiber. Liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor a mai declarat că speră că şi ceilalţi lideri sindicali care nu au reuşit să aducă oamenii alături de ei, din celelalte sindicate de pe platformă, să facă pasul înapoi şi dea şansa constituirii unui sindicat al siderurgiştilor puternic. Unii dintre liderii Solidaritatea nici nu au mai aşteptat constituirea unui nou sindicat şi au făcut pasul înapoi. Prim-vicepreşedintele Solidaritatea, Nicolae Cuculea, a anunţat că demisionează din funcţie. De asemenea, Marin Mititelu, vicepreşedintele Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor a anunţat că s-a autospendat din funcţie.

Citit 3970 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 23:09

13 comentarii

 • postat de Costel furnal
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 18:28
  5.13.222.***
  Nu sunt de acord ne meritam soarta...
  0
  0
  Raportează
 • postat de jan
  Joi, 15 Martie 2012 07:35
  Oameni buni trebuie sa faca alt sindicat,ca ajunge funia la par si trebuie sa dea socotea in fata justitiei ce a facut cu cotizatia de pina acum pe care a obligat administratia prin nu stim ce acte sa io vireze lunar, dar nu la cati oameni avea el inscrisi in sindicat ci mai mult de dublu.ASA CA HAI CU ALT SINDICAT,CA SE POARTA SI RESTUL DIN URMA SE STERGE!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de viorel
  Duminică, 04 Martie 2012 09:25
  Pt fost lider solidaritatea:1.Executarea silita sa facut cu acordul consiliului de conducere al sindicatului.Te asigur ca toti acei lideri pe care iai pomenit stiu exact de acest lucru.
  2.Ex. silita sa facut pt urmatoarele motive:ba nu se virau cotizatiile de catre administratie ca la celelalte sindicate,ba(lucrul cel mai grav)se virau din ce in ce mai putini bani fara nici o explicatie-dovada data de administratie .Si toate lumea stie ca inca de pe vremea lui Bors si continuat si acum conducerea AMG sa luptat pe toate caile sa slabeasca puterea Sindicatului Solidaritatea pt ca acesta a fost singurul care a deranjat si deranjeaza in continuare in Combinat.Sunt dovezi-declaratii ale unor membri solidaritatea care sau trezit fara stirea lor membri ai altor sindicate.Scopul e clar slabim solidaritatea si mai ales tentativa de sindicat tradator siderurgistul ANG nu avea si nu are nici acum 50% si trebuie ajutati de administratie sa faca numarul.Pt ca au nevoie de ei(sa vazut la negocieri).Deci ex silita este absolut legitima.Este ca si cum cineva tiar datora niste bani dar nu vrea sa tii mai dea.Ce faci renunti la ei?Deci mai Isac(probabil)sau mai tradatorule de la FSS lasa aruncatul cu laturi de acest gen ca nu mai impresioneaza pe nimeni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Sâmbătă, 03 Martie 2012 18:34
  cand au venit strainii la sidex au lansat in presa ca un combinat ca la galati trebuie sa aiba 9500 de salariati.

  la sidex deja sunt sub acesta cifra si se aude despre intentia de a ajunge la cifra de 6500 de salariati. daca nu le punem frau astia face ce vor cu siderurgia galateana. nu au limite daca noi nu ne opunem.

  ar fi bine ca autoritatile romane sa verifice contractul de privatizare, poate ca este acolo vreo caluza incalcata de straini ca sa le aratam pisica. si sigur au probleme de mediu.

  protejarea intereselor galatenilor trebuie sa fie pe agenda autoritatilor romane.

  primul pas spre reformarea sindicatelor s-a facut. poate cantam impreuna prima strofa din imnul national.
  0
  1
  Raportează
 • postat de cobra-galati( ABSTRACT)
  Sâmbătă, 03 Martie 2012 17:52
  GALATI-PLATFORMA FOSTULUI COMBINAT SIDERURGIC. Locul unde nu se intimpla nimic.Triunghiul bermundelor pentru drepturi salariale.Vintul sa oprit.Ploaia nu mai uda nimic.Uzine lacatuite.6 piramide inghetate,nu tu fum,nu tu sarja. Oameni necajiti.Privirea in pamint.Pasi marunti,dar grabiti printre fiare torsionate si cladiri cenusii.Din eter auzi in surdina :NOI MUNCIM NU GHINDIM.Falnicile turle bisericii din poarta nu sint observate de nimeni si nimic,amin!Nu cred in colegul,vecinul,amicul,sau fratele mai mic,nu cred in nimic!Prieten imi e doar portofelul,credinta e in el.De la o vreme nimic nu il mai umple,nimeni nu lupta pt el,maroul portmoneu.Vad cum vede orbul,aud cum aude surdul,ghindesc precum ateul si imi strig cerindu mi dreptul precum mutul!AMIN.
  0
  1
  Raportează
 • postat de fost lider solidaritatea.
  Sâmbătă, 03 Martie 2012 12:03
  Bine...bine....s-au retras cei doi....dar TIBER....cand?....D-l Cucula s-a retras la timp.....TIBER vrea alt sindicat pt ca sa i se piarda urma.....A executat silit combinatul de sume enorme de bani....despre care D-nii Cucula ....Blandu si Varciu ....habar nu au. Toti acesti bani au intrat in buzunarul fara fund al lui TIBER.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dezinteresat
  Sâmbătă, 03 Martie 2012 10:08
  Domnu tiber da va rugam nu ne lasati toicmai acum..La cererea clasei muncitoare tov tiber ramane presadinte.......aplauze..........
  1
  0
  Raportează
 • postat de cristi adam
  Sâmbătă, 03 Martie 2012 01:23
  Trebuie sa intelegeti ca acesti capitalisti din vest lacomi nu au venit ca sa va ofere salarii decente pentru a va intretine familia si copii la scoala si daca cititi istoria o sa vedeti ca acesti capitalisti au venit numai dupa profit si cum sa faca ei profit decat prin exploatarea noastra a muncitorilor facandu-ne sclavi si oferindu-ne doar bani ca sa supravietuim pentru a veni a doua zi la munca iar. Da, se doreste ca Romania sa nu mai aiba industrie, sa devenim o tara agrara si sa scada numarul populatiei. In locul nostru or sa vina strainii sa ocupe tara si sa preia toata economia si noi o sa fim scalvi in tara noastra si pe pamanturile noastre. Daca nu ii alungam pe acesti lideri sindicali corupti nu vom face nimic. Ne-au dezbinat, ne-au imparitit in mai multe sindicate si acum administratia face ce vrea. Ei au salarii mari si isi protejeaza aceste salarii de asta nu tin cu noi cu muncitorii care suntem si colegii lor si care am muncit pentru galatiul asta impreuna. Sa-u dat cu strainii dar ar putea lua atitudine si ei ca directori si sa spuna gata asa nu se mai poate. Romanii sunt dezbinati pt ca au reusit sa ne dezbine. Trebuie sa ne unim iar fortele si sa fim un singur sindicat si care lideri de sindicat nu va face cum spunem sa plateasca si sa fie alungat. Sa avem noi controlul nu cativa lideri sa conduca marea masa si sa fie impotriva intereselor noastre. O solutie ar fi sa va retrageti toti din sindicatele care v-au tradat si deci ei nu vor avea pe cine sa mai conduca si toti sa trecem la un sindicat nou in care liderii sa lupre pt noi nu pt administratie si sa fie corupti de acestia cu bani si alte avantaje. Amintiti-va ca si presa tine cu administratia si cei de la viata libera poate nu observa ce fel a ajuns orasul din cauza ca au fost dati afara atatia oameni din combinat. Ce vor face ei si orasul asta cand se va inchide acest combinat? Nici ziarul lor nu o sa il mai vanda. Multe firme se vor inchide. Si asa orasul este pustiu si nu mai are viata ca alta data. De ce? pentru ca toti au plecat ba in strainatate, ba la tara, iar cei care au ramas s-au apucat de furat ca sa supravietuiasca. Nu o sa vedeti voi capitalisti care sa vina sa faca bine intr-o tara straina. Ne exploateaza si atat. Ei fac profituri uriase, taie si topesc tot ce se mai poate in combinat si apoi pleaca si in urma ce va ramane? Ce va ramane? o sa constate si cei de la viata libera ce va ramane peste cativa ani! Daca cei din combinat au salarii decente si satisfacatoare si economia din oras si firmele vor merge bine pt ca isi vor cheltui bani achizitionand bunuri necesare , dar daca nu au bani decat de facturi si mancare ce sa mai cumpere. Nici copii nu ii pot educa sau sa ii trimita la scoli, nici haine, nici nimic nu vor avea. Vom fi o tara de analfabeti si someri si sclavi pt ca presa in loc sa i-a atitudine fata de ceea ce se intampla in combinat ei tac ori nu spun adevarul care trebuie spus. De ce mai stati la sindicatele care v-au tradat dragi siderurgisti? Retrageti-va si nu vor mai avea pe cine sa tradeze acesti lasi de lideri de sindicat si corupti. Sa fie facut un sindicat si atunci vom fi o forta si sa se inceteze lucrul la toate sectoarele si atunci vor fi nevoiti ca din profitul lor sa ne acorde si noua salarii decente sa ne putem creste copii, sa putem avea o viata mai buna. E o firma privata asa ce se poate. Nu suntem bugetari. Noi muncim si tinem orasul asta si datorita noua muncitorilor aveti apa in ora, electricitate, caldura... Muncitorul care efetiv face ceva nu mai e respectat si nu mai e platit. Da se doreste distrugerea Romaniei de catre fortele capitaliste lacome si treansformarea noastra in piata de desfacere si sclavi. Ei nu ne sunt prieteni si nu au venit cu ganduri bune in Romania. Cititi isoria si o sa vedeti ca niciodata nu ne-au vrut binele si toti au profitat de pe urma noastra si a tarii acestea. E timpul sa fim demni si sa avem curajul sa luptam si sa ii demascam pe toti acesti distrugatori, corupri, tradatori de neam si tara, lacomi, hoti si toti cei care ne fac rau. Sa nu ii mai toleram si sa luptam asa cum fac si alte popoare. NOI CONTRIBUIM SI MUNCIM PENTRU ACEASTA FIRMA SI EI NE TRATEAZA CU DISPRET SI NU NE OFERA SALARII DECENTE, AU VENIT PENTRU A FURA CAT MAI MULT SI A DISTRUGE SI DOAR EI SA SE IMBOGATEASCA! NOI MUCIM SI EI I-AU PROFITUL SI NOUA NU NE DAU NICI MACAR UN SALARIU DECENT SA FIM SI NOI MULTUMITI! ISI BAT JOC DE NOI SI DE FAMILIILE NOASTRE! CE PRESEDINTE E ASTA CARE IN LOC SA SE INTERESEZE DE SOARTA INDUSTRIEI SI A GALATIULUI EL NE SPUNE NOUA SA FIM LINISTITI SI SA NU CEREM SALARII CA ALTFEL COMBINATUL S-AR PUTEA INCHIDE?!! PAI EL TINE CU NOI ROMANII SAU CU STRAINII CAPITALISTI CARE SUNT PUSI PE FURAT SI CARE AU VENIT SA IA TOT PROFITUL? DRAGI SIDERURGISTI SA STITI CA O FIRMA SERIOASA TINE CU ANGAJATII EI SI ACORDA SALARII DECENTE PENTRU CEI CARE MUNCESC SI CONTRIBUIE LA BUNASTAREA PATRONULUI DAR SE VEDE CLAR CA FIRMA ARCELOR MITTAL NU E O FIRMA SERIOASA SI VA TRATEAZA CU DISPRET SI CA PE NISTE SCLAVI. CU ASA SALARII NU SE MAI POATE TRAI! VA DORESC NUMAI BINE SI LA LUPTA, SA II DEMASCAM PE CEI CARE NE FAC RAU SI SA II ALUNGAM!
  0
  0
  Raportează
 • postat de viorel
  Vineri, 02 Martie 2012 15:39
  Liderii tradatori actuali sunt speriati de faptul ca va apare un mare sindicat care nu va sta capra in fata administratiei cum face FSS-ul si Ilinca.Lati acuzat pe Tiber ca a furat banii sindicatului,Bors va platit expert contabil si pana la urma tot cei din gasca Ilincai au iesit in neregula.Ati tot spus in ultimii ani ca de ce nu pleca Tiber din miscarea sindicaladin Combinat,acum cand a anuntat ca va pleca dupa ce va ajuta alaturi de alte persoane la crearea acestui mare sindicat,aruncati cu laturi spunand ca de ce pleaca?Sunteti tare incoerenti,dar poate ca asa e cand simti ca se strange latul in jurul gatului.Este un fapt pe cat de inedit pe atat de remarcabil:sa creezi practit un sindicat pt oameni,dar sa anunti ca din el nu vei face parte nici tu nici alti colegi de ai tai!Asta da onoare!Spuneti voi daca sa mai intamplat pana acum asa ceva cel putin in combinat? Dupa ce veti primi acele formulare ,Inscrietiva cu totii in viitorul sindicat pt ca e ultima noastra sansa de a scoate practic capul din nisip . Sigur ca vor aparea tot felul de hiene tradatoare care vor arunca cu laturi in Tiber sau colegii lui care practic doar organizeaza infiintarea acestui sindicat(pt ca cineva trebuie sa se ocupe si de asta) Pt FSS(siderurgistul AMG): FSS nici nu stii cat de mic incepi sa fii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Vineri, 02 Martie 2012 14:59
  pe scurt: in 1992 un bun prieten a plecat cu sotia in germania printr-un program de repatriere a etnicilor. tatal sau plecase din 1991 iar un unchi era deja de prin 1980, prin fuga. dupa perioada de acomodare, lectii de limba si istorie si ce naiba le-au bagat nemti in cap dar in care au primit cazare, hrana si bani au trebuit sa aleaga unde se stabilesc. prietenul meu, etnic german dar nascut si educat in romania a apelat la unchiul sau care era maistru strungar si LIDER DE SINDICAT la o fabricuta sa-l ajute pentru angajare. raspunsul unchiului a fost: te recomand in orice alt loc unde poti sa muncesti in acest oras. motivatia: el a spus ca este angajat la firmei, dupa program este platit de sindicat sa le reprezinte drepturile si patronul ar fi foarte bucuros daca el ar incerca sa apeleze pentru un favor. cu alte cuvinte :ar fi prins de nas". acum atit prietenul meu cu familia lui cit si unchiul si tatal sau muncesc si traiesc bine in germania. sa le fie de bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vadim
  Vineri, 02 Martie 2012 12:02
  Trebuie neaparat o schimbare pt ca macar urmatoarele negocieri sa ne prinda mai bine pregatiti!Nu lasati nici un fost lider sa se strecoare in acest nou sindicat pt ca sunt corupti pana in maduva oaselor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Vineri, 02 Martie 2012 10:03
  in fiecare sectie sunt oameni destepti. sa punem lideri oameni cu carte care pot intelege detalii si chitibusuri.
  am tot avut pana acum lideri care carau balegar cu roaba si am pierdut.

  schimbarea trebuie facuta si la nivelul gandirii , nu numai la nivelul persoanelor. vrem oameni destepti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de siderurgistul nemultumit
  Vineri, 02 Martie 2012 09:26
  Exceptionala idee. Retragerea tuturor liderilor care pana acum nu au reusit sa negocieze salarii pentru muncitorii galateni. Retragerea tuturor, fara exceptie. Renasterea galtenilor se apropie. Ne vrem tara inapoi.

  Trebuia odata sa se sparga BUBA si sa apara o idee mareata pentru salvarea galatenilor. Noul sindicat care va avea lideri propusi chiar de siderurgisti va distruge acel nucleu agreat de straini.

  Pe mine nu m-a intrebat nimeni niciodata daca sunt deacord cu alegerea unui lider la sindicat pe combinat. nu am semnat niciun tabel de sustinere al liderilor de sindicat. Mecanismul era tare ciudat, era ales cel agreat de conducere. Si nu este normal. Regulile lor trebuiesc schimbate cu reguli transparente.

  Alegerea sa se faca pe baza de tabele si semnaturi. Sa se stie fiecare cum a votat si sa raspunda, adica transparenta maxima. Alegerea sa se faca la locul de munca si nu prin delegati care pot fi manipulati.Si in final cand se vor strange tabelele de la sectii, cine va avea mai multe voturi va conduce sindicatul.

  Sunt sigur ca acum vor sari bocitoarele de serviciu bine platite de conducere sa se vaicareasca in legatura cu apocalipsa sidex-ului daca ei nu mai sunt lideri. Vor sari si la gatul lui tiber, si alte o mie de scenarii. si ce daca.

  Realitatea este crunta. Siderurgistii sunt sclavi acasa la ei pt ca salariul ajunge doar pentru mancare. Punem pe masa salariul si il impartim. Sigur nu ajunge. Asta este rezultatul sindicatului actual. Afara cu toti.
  Ne vrem tara inapoi.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.