Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal - renaştere prin dispariţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal - renaştere prin dispariţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor îndeamnă salariaţii la desemnarea unor noi lideri, într-un nouă formulă: Sindicatul „Renaşterea” al Siderurgiştilor! *

Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor de pe platforma Combinatului Arcelor Mittal Galaţi propune „o terapie de şoc” pentru revigorarea şi recâştigărea încrederii salariaţilor în mişcarea sindicală. Un sindicat nou, din care vechii lideri de sindicat - atât din Solidaritatea, cât şi din celelalte sindicate de pe platformă - să nu facă parte ar fi ultima şansă pentru ca salariaţii să capete o voce puternică în relaţiile cu patronatul.

„Din păcate, în ceea ce ne priveşte, suntem dezamăgiţi de faptul că sindicatul Solidaritatea, a ajuns în imposibilitatea de a-şi mai îndeplini principala raţiune a de a exista, anume aceea de a menţine balanţa între forţa patronatelor şi interesele salariaţilor. Prin urmare, considerăm că nu se mai poate continua aşa. Credem că Solidaritatea, în formula actuală, şi-a încheiat perioada de existenţă”, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber. În prezent, Sindicatul Solidaritatea numără doar 1.800 de membri, în condiţiile în care ar fi nevoie de aproximativ 4.200 de salariaţi (50 la sută plus unu din totalul angajaţilor) pentru ca un sindicat să fie considerat reprezentativ la nivelul combinatului.

„În urma deliberărilor pe care le-am avut şi la nivelul Consiliului Naţional de Coordonare, venim cu propunerea lansării unei noi primăveri sindicale, o acţiune care să ducă la constituirea unui singur sindicat în combinat, care să se cheme Sindicatul Renaşterea al Siderurgiştilor din Arcelor Mittal Galaţi. Pentru că iniţiativa de a constitui un nou sindicat nu este chiar la îndemâna oricui, vom încerca să facem un ultim bine oamenilor din combinat. Anume, ne vom strădui cu toată logistica noastră să facem acest sindicat, dar la care, din start, eu Gheoghe Tiber, voi declara la notar sau în altă parte, că nu mă interesează să mai am vreo funcţie sau vreun rol. Oamenii trebuie să-şi aleagă noi lideri, unii în care au încredere şi vor să-i urmeze. Trebuie să separăm odată ce a fost vechi de ce este nou!”, a declarat Tiber.

Demersuri pentru noul sindicat

Începând din 15 martie, sindicatul Solidaritatea va împărţi materiale informative şi formularea prin care va îndemna la formarea unui sindicat puternic. Prin formularele respective salariaţii au posibilitatea să-şi declare adeziunea la Sindicatul „Renaşterea” al Siderurgiştilor şi retragerea din actualele sindicate de pe platforma combinatului, inclusiv Solidaritatea. De asemenea, prin intermediul formularelor, salariaţii vor putea să facă propuneri pentru viitorii lideri.

În jurul datei de 20 martie, la porţile combinatului vor fi amplasate patru urne sigilate şi păzite în care vor putea fi depuse aceste formulare. După o lună de zile, se va organiza la Casa Sindicatelor o întrunire la care aceste urne vor fi deschise şi se vor face publice rezultatele. Cu această ocazie sperăm că se vor putea vota şi un proiect de statut şi noii lideri de sindicat”, a explicat Tiber. Liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor a mai declarat că speră că şi ceilalţi lideri sindicali care nu au reuşit să aducă oamenii alături de ei, din celelalte sindicate de pe platformă, să facă pasul înapoi şi dea şansa constituirii unui sindicat al siderurgiştilor puternic. Unii dintre liderii Solidaritatea nici nu au mai aşteptat constituirea unui nou sindicat şi au făcut pasul înapoi. Prim-vicepreşedintele Solidaritatea, Nicolae Cuculea, a anunţat că demisionează din funcţie. De asemenea, Marin Mititelu, vicepreşedintele Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor a anunţat că s-a autospendat din funcţie.

Citit 4251 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.