PSC şi reorganizarea breslei - Constructorii vor profesionalism

PSC şi reorganizarea breslei - Constructorii vor profesionalism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un context extrem de neprielnic pentru piaţa construcţiilor, firmele de profil vin cu propuneri legislative şi strategii de revigorare pentru domeniu, dar şi pentru economie în ansamblu.

Patronatul Societăţilor din Construcţii este o organizaţie de profil cu reprezentare naţională, membră a Uniunii Generale a Industriaşilor din România, iar conferinţa desfăşurată la Galaţi este doar una din cele opt programate în mari oraşe în care activează constructori de calibru. Tematicile propuse vizează noua lege a ANL, un proces de certificare a firmelor de construcţii care să elimine diletantismul, dar şi clientelismul din domeniu, dar şi debirocratizarea procedurilor actuale de participare la licitaţii.

Fără amatori în construcţii

După cum sublinia secretarul general al PSC, Adriana Iftimie, în ultimii ani, „din cauză că a fost un domeniu extrem de tentant, multe firme s-au implicat în construcţii pornind de la ideea de a câştiga bani peste noapte”. Astfel, s-a ajuns ca multe lucrări să fie realizate cu lipsă totală de profeskionalism, decredibilizând această breaslă şi chiar şi profesiunea de constructor în sine.

Gheorghe Pascariu, patronul uneia din firmele locale bine reprezentate cu lucrări în zona Moldovei, a subliniat şi el deprofesionalizarea din domeniu, insistând că „în branşă dorim să rămână doar acele firme care au investit cu adevărat, atât în utilaje şi dotări, dar şi în personal specializat”.

O nouă dezvoltare, dar şi debirocratizare

Vicepreşedintele director general al PSC, Tiberiu Andrioaiei, a detaliat strategia de dezvoltare pe care o propun constructorii reuniţi în această organizaţie. Optica lor este ca statul să avanseze de la principiul „locuinţelor sociale” la cel al „locuinţelor accesibile, întrucât o mare parte din cumpărători nu sunt nişte asistaţi, ci tineri cu putere de muncă, mulţi câştigând salarii decente. Dar, această pătură socială care poate asigura dezvoltarea unei ţări nu-şi poate permite fără un sprijin din partea statului să plătească ratele considerabile, de pe piaţa liberă, pentru o locuinţă. În schimb, acordându-le o bază de pornire, societatea poate conta pe efortul lor la deplină capacitate pentru construirea unei societăţi prospere şi, mai ales, sănătoase economic.”

Constructorii au soluţii, guvernul trebuie să acţioneze

Pentru rezolvarea acestor deziderate, PSC are două propuneri majore.Prima vizează o certificare a firmelor de construcţii, începând de la auditatea personalului specializat, a utilajelor şi dotărilor, dar şi a istoricului real de lucrări efectuate de fiecare firmă în parte. O listă de competenţe ar atesta capacitatea fiecărui constructor, potenţialii beneficiari putându-şi selecta în mod avizat prestatorii.

A doua propunere prevede ca, pornind de la această auditare, să se elimine şi birocraţia, concretizată actualmente în metri cubi de dosare la fiecare licitaţie în parte. Certificatele de evaluare ale firmelor, reînnoite la trei ani, ar atesta competenţele eligibile pentru diverse lucrări şi eliminând neaveniţii din domeniu, în special la licitaţiile pe bani publici.

PSC are însă nevoie şi de sprijinul guvernului pentru a implementa aceste măsuri, prin emiterea unei ordonanţe de guvern în consecinţă. Propunerea legislativă a PSC a fost aprobată de celelalte organizaţii patronale şi profesionale implicate în construcţii, dar şi de Ministerul Dezvoltării, „mingea” punerii în practică aflându-se acum în terenul său.

Citit 2534 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.