Primăria Galaţiului va întocmi o „lista neagră” a constructorilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Primăria Galaţiului va întocmi o „lista neagră” a constructorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nerespectarea contractelor sau şuntarea licitaţiilor va duce la eliminarea firmelor vinovate din sistemul de achiziţii al municipalităţii


Primăria Galaţiului va întocmi o „listă neagră” a constructorilor care nu-şi respectă angajamentele sau care întârzie în mod nejustificat finalizarea unor licitaţii de lucrări publice, a declarat primarul Marius Stan în cadrul unei conferinţe organizate de Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC). „Am constat o serie de neajunsuri în relaţia dintre primărie şi constructori. Dacă la mijloc mai punem şi proiectanţii, avem un canal scurtcircuitat. În primul rând este o mare problemă în ceea ce priveşte calitatea proiectelor care s-au derulat până acum în Galaţi. Toate au imperfecţiuni, unele majore. Avem probleme chiar şi în ceea ce priveşte baza colaborării, care este reprezentată de caietele de sarcini, unele dintre ele fiind „cu dedicaţie” . Apoi mai sunt firme care şi-au propus să fie licitatori de profesie, apoi contestatari de profesie, lucru care ne-a creat probleme prin întârzierea inadmisibilă a unor proiecte. Nu în ultimul rând, probleme mai sunt începând cu respectarea termenelor de execuţie şi sfârşind cu calitatea materialelor folosite şi calitatea execuţiei”, a declarat primarul Marius Stan. Acesta a precizat că, o măsură avută în vedere este şi aceea de nu se mai face din „preţul cel mai scăzut” condiţia de bază în atribuirea contractelor, dat fiind faptul că tipul acesta de clauză a dus fie la lucrări de slabă calitate, fie la încheierea unor contracte la costuri nerealiste, acestea fiind „umflate” ulterior prin acte adiţionale. „Dacă folosim materiale proaste, cu o perioadă de viaţă scurtă, nu facem decât să risipim banul public la infinit. Ei pun materiale proaste, noi nu punem bani uzaţi, punem bani buni… În plus, cu un veşnic şantier, se ţine în loc dezvoltarea oraşului”, a arătat primarul Galaţiului. „Lista neagră” avută în vedere de municipalitate va fi întocmită pe fondul modificărilor regulilor care vor fi aplicate şi la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

De altfel, chiar şi patronatele din construcţii au atras atenţia că, într-adevăr, sistemul de licitaţii publice ar trebui îmbunătăţit. „Şi noi milităm pentru o schimbare a legii achiziţiilor publice, pentru a fi cât mai neinterpretabilă, cât mai fermă. Părţile interpretabile din legi, lipsa unui ghid de organizare a unor astfel de licitaţii, lăsarea la latitudinea comisiilor de licitaţie a unor criterii şi impunerea unor bariere care obstrucţionează participarea unor societăţi sunt tot atâtea neajunsuri care se reflectă negativ şi asupra constructorilor şi asupra calităţii lucrărilor publice”, a declarat Gheorghe Pascariu, preşedintele Filialei PES Galaţi.

Citit 5082 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2012 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.