Topul celor mai bogaţi gălăţeni

Topul celor mai bogaţi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Patronii Arabesque şi Vega 93 sunt şi în acest an cei mai bogaţi dintre gălăţeni, potrivit Topului 300 alcătuit de revista Capital * În top au intrat, pentru prima oară, Spiru Mantu, patronul Arcada, şi Marian Andreev, de la fabrica de ulei Prutul * Cătălin Chelu se află printre oamenii de afaceri care şi-au sporit considerabil averea în cursul lui 2011 * Averi de Top 300 au, în continuare, Petrică Herăscu de la Galmopan şi Corneliu Găvăneanu, care are Portul Docuri şi Portul Bazinul Nou

Opt gălăţeni se numără în acest an, printre cei mai bogaţi 300 de români, potrivit topului alcătuit de ziarul Capital. Clasamentul se referă la averile pe care oamenii de afaceri le aveau în 2011.

Familia Rapotan, în elita businessului românesc

Primii dintre gălăţeni cu averi considerabile sunt cei din familia Rapotan (Cezar, Angelica şi Mircea), care ocupă locul 42 în Top 300 Capital, cu avere estimată la 114-115 milioane de euro. „Mr. Bricolage”, aşa cum l-a supranumit revista Capital pe Cezar Rapotan, deţine, împreună cu familia, multinaţionala Arabesque, lider de piaţă în distribuţia de materiale de construcţii şi firma Brico Expert. Pe piaţa materialelor de construcţii, cifra de afaceri a multinaţionalei a crescut, potrivit Capital, până la 470 de milioane de euro, în 2011.

În cursul anului trecut, familia Rapotan nu a fost listată în topul aferent anului 2010. Totuşi, nu figurează acum nici pe lista nou-intraţilor în clasament, dat fiind faptul că au mai ocupat poziţii fruntaşe, în anii precedenţi.

Cornel Istrate e în prima jumătate a topului

La distanţă de 31 de poziţii, pe locul 73, se situează omul de afaceri Corneliu Istrate, în vârstă de 55 de ani, care administrează Vega Holding, împreună cu cei doi copii ai săi, Ionuţ Istrate şi Anca Lefter. Averea omului gălăţean de afaceri a fost estimată la 71-73 de milioane de euro, în scădere faţă de anii trecuţi, potrivit revistei Capital.

În topul alcătuit în 2011, Corneliu Istrate ocupa abia poziţia 80, dar averea sa estimată era mai mare, ajungând la 78-80 de milioane de euro.

Prin intermediul grupului de firme Vega, familia Istrate şi-a dezvoltat afaceri în construcţii, turism şi agrement.

Cătălin Chelu a făcut bani buni

Următorul gălăţean din top este Cătălin Chelu, 45 de ani, situat pe poziţia 119, cu o avere de 47-48 de milioane de euro. Printre cele mai recente achiziţii ale lui Chelu - unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de la bursă - se numără peste 10 la sută din Brainconf Brăila şi alte 13 procente din acţiunile producătorului de ulei Argus din Constanţa, potrivit Capital. În topul precedent, Chelu ocupa poziţia 145, cu 40-42 de milioane de euro.

„Bani dulci”, dar mai puţini

Petrică Herăscu, patronul Galmopan şi al reţelei de distribuţie a produselor de morărit şi panificaţie, este pe locul 182 în Top 300, cu o avere de 30 de milioane de euro. Potrivit calculelor celor de la Capital, anul de business 2011 n-a fost unul prea bun pentru omul de afaceri gălăţean. Iar calculele se bazează pe afacerile de anul trecut, când cele mai multe dintre magazine Alcom erau încă funcţionale, iar brandul Galacta încă exista.

În topul precedent, cel aferent anului 2010, Herăscu ocupa locul 170, cu o avere de 33-35 de milioane de euro. Capital vorbeşte despre „bani dulci”, în cazul patronul gălăţean. Dulci sau nu, sunt cu siguranţă mai puţini.

Patronii Arcada şi Prutul - pentru prima dată în top

Marian Andreev, antreprenorul fabricii de ulei Prutul, are o avere de 28-30 de milioane de euro şi ocupă poziţia 186. Este pentru prima dată în Top 300 Capital. Investeşte în industria uleiului de la începutul anilor 2000, iar fabrica sa a rulat, potrivit datelor prezentate de realizatorii topului, peste 115 milioane de euro în 2011.

Tot nou intrat în top este şi Spiru Mantu, investitorul de la Arcada Company. Cu o avere de 26-28 milioane de euro, Mantu se clasează pe poziţia 196.

„Gălăţeanul energie" de pe locul 267

Cu 71 de poziţii mai jos figurează Adrian Marcel Comşa, supranumit de Capital „Gălăţeanul energie”. Averea sa este estimată la 18-20 de milioane de euro, în scădere faţă de anii trecuţi. Marcel Comşa are afaceri în mai multe domenii. Printre firmele sale se numără Menarom, traderul de energie Euro-P.E.C. şi Trans P.E.C.

În 2011, deşi ocupa un loc mai slab în top (270), averea lui Adrian Marcel Comşa era estimată la 20-22 de milioane de euro.

Porturile aduc bani şi pe criză

Cea mai mică avere dintre gălăţenii de Top 300 o are Corneliu Găvăneanu, în vârstă de 61 de ani, supranumit de Capital „Dunăreanul”. Averea proprietarului Metaltrade, al Portului Docuri şi Portului Bazinul Nou este estimată la 15-17 de milioane de euro, sumă în scădere faţă de anii trecuţi, dar care a justificat clasarea sa pe locul 287 în Top 300. În 2011, Găvăneanu ocupa poziţia 277, cu o avere de 20-21 de milioane de euro.


Din Toflea, în lumea bogaţilor

Omul de afaceri Gruia Stoica are 44 de ani, e necăsătorit şi a crescut în comună gălăţeană Toflea. A pus pe picioare înainte de 1989 prima afacere care i-a adus bani. Pe atunci, oamenii lui Gruia Stoica au confecţionat dălţi pentru ipsoserie cu care s-au lucrat motivele specifice din Casa Poporului. În prezent, omul de afaceri deţine Grampet (din care face parte şi Grupul Feroviar Român - GFR), un consorţiu de firme din domeniul transportului feroviar din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. În Top 300, Gruia Stoica ocupă poziţia a 10-a anul acesta, împreună cu asociatul său, Vasile Didilă, tot din Toflea. Averea celor doi este estimată la 530-550 de milioane de euro. Trebuie precizat că sediul afacerilor celor doi tofleni este la Bucureşti, motiv pentru care ei nu figurează în ierarhia oficială pentru Galaţi, deşi averea le-ar permite să ocupe prima poziţie.

Citit 13153 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2012 18:21

5 comentarii

 • postat de ella
  Luni, 29 Octombrie 2012 14:35
  Nu au facut bani cinstiti nici unul din cei enumerati in articol.Vreau sa vad ca a scazut somajul in orasul nostru,daca ei au facut bani si pe criza.Si Herescu si Chelu,exploateaza oamenii si fac averi furind de la stat.Rusine daca ne putem mindri ca astia sint in topul bogatasilor ,iar oamenii din acest oras au saracit tot mai mult.Pacat..saraca tara bogata.
  0
  2
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 29 Octombrie 2012 13:52
  S-au imbogatit exploatand sclavii care lucreaza pentru ei si de care isi bat joc oferindu-le salarii mici si multe ore suplimentare neplatite. Si din afacerile cu statul, aducand biata noastra tara in sapa de lemn. Destepta-te romane...nu vezi ca traim un veritabil NEOSCLAVAGISM ??
  0
  2
  Raportează
 • postat de Popa V
  Luni, 29 Octombrie 2012 07:55
  La Argus Constanta, Chelu detine 47 % din actiuni prin multele lui firme ce actioneaza concertat , la fel si la alte societati, unde aparent figureaza cu procente reduse de actiuni.
  Interesant ar fi la acest top si cate locuri de munca acopera fiecare din cei mai sus mentionati.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Sănătate, sunt filateliști de hârtie financiară, fără o funcție socială, pentru a lor particulară mulțumire. Bogați într-o țară săracă este aceiași mizerie.
  Luni, 29 Octombrie 2012 06:54
  Să fi bogat după 23 de ani ,,sărit'' din comunism în capitalismul original a lui Iliescu într-o țară săracă, este anacronic, deci cam tot sărac ești până la urmă, banii lor neavând nici o funcție socială, mai mult particulară, pentru o ,,cazare'' mai comodă, o mașină cu scaune mai comode și toate cele pentru a lor comoditate trecătoare pe acest Pământ. Banii lor nu au nici-o influență pentru comunitatea gălățeană, deci nu vor lăsa nimic în urmă, numai o colecție filatelică de bani adunați în neștire, pentru a lor orgoliu sărăcăcios al educației egoiste, sărace.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Persauder
  Luni, 29 Octombrie 2012 05:05
  Ok interesant articolul , probabil ca multi au muncit si facut sacrificii sa ajunga unde sunt. Acum prin comparatie cu bogatii altor tari, faceti si un top al acestor bogatani sa vedem si cat din timpul sau banii lor lau donat actiunilor caritabile ,oamenilor care nu au fost asa norocosi ca ei...probabil ca nici unul...In tari civilizate se doneaza milioane de dolari , si ei cer sa ramana aninoim la noi Fecali aduce toata prostimea de la televizuini sa-l vada cum numara banii din sacosa inainte de a face un pacat de bine ...
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.