Suspans şi suspendări la Registrul Comerţului

Suspans şi suspendări la Registrul Comerţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul societăţilor care şi-au suspendat activitatea a crescut, la nivel naţional, cu… 1.330 la sută! * La Galaţi, fuga de taxe îi aduce în continuare pe întreprinzători la ghişeele ORC * Valul cererilor de suspendare este de ordinul sutelor *

Efectele crizei economice, dar şi ale unor măsuri fiscale controversate - precum „taxa lui Pogea”, referitoare la introducerea, de la 1 mai a impozitului forfetar – se resimte din plin asupra întreprinzătorilor.

Astfel, potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, dacă în luna aprilie 2008 şi-au suspendat activitatea 1.055 de firme, în aprilie 2009 s-a ajuns la un număr de 14.035 de societăţi, adică o creştere de 1.330 la sută! O creştere spectaculoasă se vede şi în ce priveşte dizolvările voluntare. Astfel, dacă în aprilie 2008 au fost înregistrate 305 dizolvări voluntare, anul acesta au fost 1.569, adică o creştere de 514 la sută!

Vârf de sarcină

În ceea ce priveşte situaţia de la Galaţi, dacă în aprilie anul trecut şi-au suspendat activitatea 44 de firme, în aprilie 2009 numărul acestora a fost de 701, iar în ce priveşte dizolvările saltul a fost de la cinci la 58.

Merită menţionat că ritmul înfiinţării de noi societăţi nu ţine nici pe departe pasul cu cel al firmelor care-şi suspendă activitatea. Astfel, în aprilie au fost doar 73 de cereri pentru persoane fizice autorizate şi doar 108 pentru înfiinţare de societăţi comerciale.

Vârful de sarcină privind cererile de suspendare se pare că, totuşi, într-o oarecare măsură, a trecut. „Cele mai multe cereri au fost la sfârşitul lunii trecute, când, în decurs de doar patru zile, în perioada 27 aprilie – 30 aprilie, au fost consemnate 598 de suspendări. Spre comparaţie, între 4 mai şi 6 mai au fost 280 de cereri de suspendare, iar în ultima săptămână, între 7 mai şi 13 mai, au fost «doar» 197 de cereri, număr considerabil mai mic faţă de perioadele precedente, dar care rămâne, totuşi, relativ mare dacă ar fi să-l comparăm cu situaţia de anul trecut”, ne-a explicat Răducan Oprea (foto), directorul ORC Galaţi.

Câţi au mai rămas

Una peste alta, potrivit Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi, la 13 mai figurau 302 de persoane fizice autorizate cu activitatea suspendată, în aceeaşi situaţie aflându-se şi 1.868 de societăţi comerciale.

În prezent, dacă ar să numărăm societăţile ce au mai rămas „pe baricadele” originalei noastre economii de piaţă, la Galaţi am avea un total de 23.537 de comercianţi activi, din care 5.681 sunt persoane fizice autorizate, iar 17.856 sunt persoane juridice. Cum situaţia economică este în continuare în suspans, rămâne de văzut câţi or duce-o pân’ la toamnă.

Citit 1546 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.