SECETA a făcut PAGUBE serioase în judeţul Galaţi

SECETA a făcut PAGUBE serioase în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deficitul de apă din sol şi seceta gravă din anul agricol 2014-2015 au dus la diminuări importante ale producţiilor de păioase şi rapiţă. Comparativ cu anul agricol precedent, producţiile realizate în vara anului curent înregistrează o scădere de două ori mai mare.

Pe lângă producţia redusă de grâu, secară, triticale şi orz, o situaţie precară se semnalează şi la cultura de rapiţă. În primăvara anului curent, au fost întoarse 9.518 hectare, aproximativ 70 la sută din culturile înfiinţate în toamna trecută, rezultatul fiind o diminuare de recoltă cu 80 la sută faţă de anul 2014.

Pierderi mai mici pe terenurile irigate

Din cauza lipsei precipitaţiilor pe parcursul campaniei agricole de vară, o suprafaţă de 83.000 de hectare nu a fost arată, iar parţial, calitatea arăturii nu este corespunzătoare.

Până la sfârşitul lunii iulie, valoarea estimativă a pagubelor din acest an ajungea la 361.117.561 de lei pentru o suprafaţă de 228.663 hectare. În mai puţin de o lună, atât suprafeţele afectate, cât şi pagubele au crescut, din cauza condiţiilor nefavorabile extreme.

„Cât despre producătorii agricoli, mai puţin afectaţi sunt doar câţiva, care au acces la sistemele de irigaţii. Suprafaţa irigată este de doar 15.486 hectare, reprezentând puţin peste cinci la sută din suprafaţa arabilă a judeţului”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Agricole Galaţi.

Citit 1633 ori Ultima modificare Miercuri, 26 August 2015 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.