Impozit minim – belele maxime

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alături de „taxa Pogea”, controalele şi inspecţiile sunt principalele obstacole reclamate de întreprinzătorii mici şi mijlocii * Din topul piedicilor din calea IMM-urilor nu lipseşte birocraţia *

Majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii consideră că impozitul minim, inspecţiile şi controalele sunt principalele obstacole în dezvoltarea afacerilor lor, reiese dintr-un sondaj prezentat ieri de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"Majoritatea respondenţilor la acest sondaj, realizat pe un eşantion naţional de 600 de firme mici şi mijlocii, dintre care 110 au beneficiat de serviciile FNCGIMM, consideră că principalele obstacole în dezvoltarea afacerilor lor sunt impozitul minim – 63 la sută, precum şi controalele şi inspecţiile – 46 la sută", a declarat preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, citat de NewsIn.

"Fiscalitatea excesivă şi dobânzile mari sunt văzute drept principalii factori de constrângere în contextul economic din 2009 de către 16 la sută dintre respondenţi, iar diminuarea comenzilor – 14 la sută, birocraţia – 8 la sută  şi blocajul financiar – 5 la sută sunt alţi factori de constrângere. Acest sondaj a fost efectuat la mijlocul lunii iunie, dar, dacă ar fi fost realizat la jumătatea lui octombrie, părerea mea este că blocajul financiar ar fi pe primul loc", a spus Şaramet.

Conform preşedintelui FNCGIMM, surprinzător este faptul că majoritatea covârşitoare a celor chestionaţi în sondaj (83 la sută) au răspuns „nu ştiu” la întrebarea care sunt soluţiile pe care le-ar da Guvernului pentru depăşirea crizei economice.

La rândul său, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, a afirmat că acest sondaj va fi prezentat guvernului pentru a lua măsurile care se impun.

"Vom ţine cont de rezultatele acestui sondaj în stabilirea bugetului pe anul 2010. Trebuie să ţinem cont de problemele legate de fiscalitate şi de soluţii pentru susţinerea creşterii cererii. Trebuie să stimulăm crearea de IMM-uri, să stimulăm consumul şi să stimulăm întreprinderile mici şi mijlocii şi din punct de vedere fiscal prin introducerea neimpozitării venitului reinvestit pentru cei care investesc în tehnologie”.

„Poate aşa se va crea o sursă suplimentară pentru investiţii. Trebuie o politică economică flexibilă, adaptată la ceea ce se întâmplă în economia reală", a declarat ministrul Constantin Niţă.

Citit 1515 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.