Dacă e muncă, să fie şi bani!

Dacă e muncă, să fie şi bani!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mulţi angajaţi ai Unicom SA se plâng în continuare de lipsa banilor * „Am ajuns să mâncăm şi pepeni sparţi, rămaşi prin Piaţa ruşilor”, spun unii dintre ei * „Până anul acesta, n-am mai avut astfel de probleme”, ne-a declarat directorul general al firmei, inginerul Mihai Doru Părlătescu * „Încercăm ca în luna august să rezolvăm problema” a promis  directorul Unicom SA * Primarul Dumitru Nicolae: „Nu e normal să ne certăm prin ziare” *

Sărăcia i-a adus pe unii dintre gălăţeni la disperare! Au ajuns să sune zilnic la ziar: dacă tot suferă, măcar să se ştie, ne spun ei! 

Astfel, în urma articolului publicat în ediţia de miercuri a „Vieţii libere”, privind întârzierea plăţilor unor angajaţi ai Unicom SA, am primit la redacţie  telefonul unui alt cititor care susţinea că este un angajat al firmei exasperat în aşteptarea salariului. Ne-a spus că directorul firmei a venit pe şantier şi a vorbit cu angajaţii, care ulterior s-au revoltat la culme.

Am mers pe şantierul pricina – cel de pe Calea Prutului, lângă Piaţa ruşilor – şi am stat de vorbă cu câţiva dintre ei: dulgheri, sudori, lăcătuşi, zidari, zugravi, muncitori necalificaţi etc. Nu se revoltaseră, aşa cum ne-au anunţat telefonic, dar nici bucuroşi n-aveau de ce să fie. Trudeau în soarele după-amiezii, cu gândul la bani.

La capătul răbdării

Mai întâi am discutat cu şeful punctului de lucru. „E adevărat că oamenii nu şi-au primit banii la timp. Am început lucrarea asta – care o să fie piaţă de gros - în ianuarie şi trebuia să se termine în iulie, dar termenul s-a prelungit până pe 25 august. Pe şantier sunt circa 50 de muncitori, dar  deh, dacă nu s-au dat banii la timp în ultima vreme… Altfel tragi de oameni când sunt plătiţi”, ne spune omul.

Văzându-ne, şi alţi angajaţi s-au strâns în jurul nostru şi au început să îşi spună păsurile. Amărâţi şi nervoşi din cale-afară…

„Pai, nu mai avem cu ce să ne plătim facturile! Mai că mi-a sigilat gazul, dacă îmi taie lumina? E criză, nu? Dacă e criză să mă scutească şi pe mine de plata angaralelor, bine?” ne spune un dulgher în vârstă de 52 de ani. „Am familie, copii… Unde să mă duc, că am mucit o viaţă întreagă, 38 de ani!”.

„Mai trecem prin piaţa şi mai găsim de mâncare pe acolo… pepeni sparţi, roşii lăsate şi altele”, se revoltă un muncitor necalificat care face naveta din judeţ, zilnic. O femeie îl aprobă, tacit. Supărarea îi face să lase şi ruşinea deoparte.

Un alt bărbat intră în faţă: „Uite, eu stau în IC Frimu. Şi vin pe jos, trebuie să fiu aici la 7.30, plec pe la 7.00. Că nu mai am bani să dau şi pe transport. Dacă mă grăbesc, mai ajung şi obosit”. 

„N-am mai avut probleme până acum”

Directorul general al Unicom SA, ing. Mihai Doru Părlătescu, ne-a oferit  ieri, lămuriri cu privire la această situaţie delicată. 

„Da, sunt întârzieri de plată. Ceea ce aţi scris în ziar era corect. Sperăm să rezolvăm situaţia în  cursul lunii august. Noi n-am mai avut asemenea probleme până anul acesta”.

„La punctul de lucru de pe Strada Prutului sunt fonduri europene, care vin în 90 de zile de la data semnării contractului. Acuma, pot veni şi în 45 de zile. Dar e vorba totuşi de 45 de zile, nu?”, a precizat directorul general, adăugând că firma are în prezent circa 30 de puncte de lucru, iar probleme au apărut în multe dintre aceste locaţii.

„Reacţia oamenilor mi se pare un pic… excentrică! Eu vorbesc aproape în fiecare zi cu ei. Am fost şi azi.  Şi eu, în loc să conduc firma, fug după bani. Înainte ne mai descurcam, mai făceam un credit să plătim salariile. Dar la dobânzile actuale, nu ne mai permitem să recurgem la această metodă”, a conchis directorul general al Unicom SA. 

Din păcate, la mijloc în această situaţie, în ghearele ascuţite ale crizei, sunt prinşi oamenii care nu-şi permit să pună bani deoparte din salariu, pentru zile negre ca acestea. Gălăţeni cu care poate că ne întâlnim zilnic pe stradă, pe care îi vedem apăsaţi de nevoi tot mai mari, deşi muncesc opt ore pe zi – reţeta traiului decent în oraş, în vremuri trecute. Oameni care încep să-şi piardă respectul de sine şi speranţa.

Dumitru Nicolae: „Nu e normal să ne certăm prin ziare”

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a avut amabilitatea să ne răspundă la problema plăţilor ridicată de SC Unicom: „Când e vorba de bani de la Uniunea Europeană, nu sunt probleme cu plata sumelor aferente constructorilor. Din păcate, la Piaţa de Gros s-au depăşit termenele pe toate fazele lucrării şi chiar s-a pus problema perceperii unor penalităţi. Proiectul nu a fost finalizat pentru că nu s-a lucrat”.

„Dacă domnul director de la Unicom avea probleme cu plata muncitorilor, trebuia să vină la Primărie să spună. Am fi găsit o soluţie să rezolvăm problema. Nu e normal să ne certăm prin ziare”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae, precizând că astăzi, 6 august, se va interesa exact ce sume au fost plătite.

Gabriel Kolbay

Anca Melinte

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.