Când se recalculează plăţile anticipate
Foto: Marius Prisacariu

Când se recalculează plăţile anticipate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi contribuţii de asigurări sociale, stabilite prin decizie de impunere, se face la solicitarea contribuabililor, prin intermediul formularului 220 de la ANAF. 

Procedura privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit şi de contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) se aplică în mai multe situaţii, informează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Unele dintre acestea sunt rezilierea contractelor de închiriere, în cazul persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, precum şi încetarea sau suspendarea temporară a activităţii, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole impuse în sistem real, din silvicultură şi din piscicultură. Alte situaţii sunt corecţia normelor de venit, depăşirea numărului de cinci camere de închiriat în cursul anului fiscal, completarea obiectului de activitate cu una sau mai multe activităţi impuse pe baza normelor de venit şi încadrarea, în cursul anului fiscal de impunere, în gradul de handicap grav sau accentuat a persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, din silvicultură şi din piscicultură. Pentru această din urmă situaţie nu se efectuează recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale (CAS), stabilite prin decizie de impunere, se recalculează în cazul încetării sau suspendării activităţii, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor de venit şi dacă persoanele fizice nu se mai încadrează în categoria persoanelor care au obligaţia plăţii acestei contribuţii, de exemplu, dacă se pensionează.

Cum se face solicitarea şi când

Solicitarea privind recalcularea plăţilor anticipate se face de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, pe baza formularului 220 „Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit”, în care se bifează căsuţa “Recalcularea plăţilor anticipate” şi căsuţa “Cu titlu de impozit” sau căsuţa “Cu titlu de contribuţii sociale”, după caz. Formularul trebuie să fie însoţit de documente justificative din care să rezulte situaţia contribuabilului.

În vederea recalculării plăţilor anticipate, formularul trebuie depus în termen de 5 zile de la data rezilierii contractului de închiriere sau de la data apariţiei uneia dintre situaţiile pentru care se poate solicita corecţia venitului net stabilit pe baza normelor de venit şi în termen de maximum 30 de zile în celelalte situaţii.

Citit 1625 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2017 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.