România, paradis infracţional legiferat

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pe vremea când Traian Băsescu era preşedinte, circula un banc care spunea că şeful statului a dat ordin ca toate închisorile să fie renovate şi dotate după cele mai înalte standarde. Răspunsul preşedintelui la întrebarea dacă nu cumva banii ar trebui investiţi în şcoli şi nu în închisori a fost prompt: "Crezi că eu mă mai duc la şcoală?". Bancul era mai vechi şi fusese adaptat pentru perioada aceea, dar pare să conţină un adevăr dureros despre oamenii politici din zilele noastre, care fac tot posibilul să schimbe legile Justiţiei şi codurile penale după bunul lor plac.

Noile propuneri făcute de 39 de senatori şi deputaţi ai PSD par însă să meargă mult mai departe. Aleşii neamului - cine oare i-o fi ales, că nimeni nu recunoaşte că i-ar fi votat vreodată? - nu doar că vor condiţii bune pentru executarea pedepselor, ci încearcă din răsputeri să nu ajungă după gratii. După ce au propus ca demnitarii să nu mai poată fi arestaţi preventiv, iar jurnaliştii să nu mai aibă acces la informaţiile din dosarele lor penale, parlamentarii noştri vor acum să modifice pedepsele pentru faptele de corupţie, să stabilească pragul pentru abuz în serviciu la 200.000 de euro şi să se facă închisoare la domiciliu dacă pedeapsa nu depăşeşte trei ani. Unde mai pui că aleşii vor ca luarea şi darea de mită, dar şi traficul de influenţă să nu mai fie pedepsite dacă foloasele materiale sau banii nu au fost primite în mod direct, ci prin interpuşi.

Mai pe scurt, băieţii deştepţi din politică au identificat toate problemele membrilor de partid şi încearcă acum să le facă lege, astfel încât dosarele lor să fie cât mai repede închise şi date uitării, fără ca ei să mai ajungă după gratii.

Ca să nu fim totuşi cârcotaşi, am putea spune că pesediştii s-au gândit totuşi şi la ţară, nu doar la binele lor, atunci când au propus să se scoată de sub incidenţa legii penale hărţuirea sexuală la locul de muncă. Dacă va deveni lege, actori şi regizori celebri în lume, cu averi colosale, acuzaţi la ei acasă, ar putea veni în România, să trăiască liniştiţi până la adânci bătrâneţi, că doar ţara noastră va fi un paradis infracţional legiferat.

Citit 2075 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2017 16:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.