Vreau un Galaţi ca afară. Cine mi-l face?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

„Vreau o ţară ca afară/ Să nu mă tragă nimeni pe sfoară!”, aşa răsună în minte refrenul trupei „Vunk”. Şi să nu mă opresc doar la el, ci cânt în continuare: vreau şosele ca afară, vreau spitale ca afară, vreau o viaţă ca afară! Dar aici la mine-n ţară. Şi nu la Cluj, Sibiu sau Bucureşti, ci în Galaţiul meu de la Dunărea de Jos.

Da, vreau un Galaţi ca afară! Afară în Strasbourg, în Bruxelles, sau la Budapesta! Ori ca la Ulm, Plzen, Duisburg, Riga sau Tallin. Nu, nu sunt destinaţii turistice. Sunt marile oraşe în care autorităţile locale, în frunte cu primarul Ionuţ Pucheanu, au „descălecat” în vizite de lucru, la reuniuni internaţionale şi schimburi de experienţă, în cursul anului trecut. Şi e foarte bine că s-au dus!

Hai să fim serioşi, la remuneraţiile pe care le câştigă, autorităţile chiar n-au nevoie de asemenea plecări delegaţii externe ca să mai vadă şi ele lumea. O pot vedea foarte bine şi pe îndelete în vacanţe, aşa că mi se par ridicole acuzaţiile că „s-au plimbat” pe banii noştri.

Mai important mi se pare să nu se întoarcă aşa cum au plecat. Şi nu mă refer la suveniruri sau haine, ci la idei, la soluţii administrative aplicabile şi la noi.

Iaca de pildă, primarul Ionuţ Pucheanu promitea joia trecută că va veni în faţa Consiliului Local cu un proiect de facilităţi în transportul public local de persoane inspirat după cel aplicat în Strasbourg. Acolo unde reducerile de preţ sunt oferite în funcţie de vârstă şi venituri. Nu ca la noi, unde - dacă mai extindem un pic facilităţile - o să ajungă să plătească abonament întreg doar şoferul şi hingherii! Că în rest, toţi călătorii - pensionari, şomeri, elevi, studenţi, angajaţi cu salariul minim pe economie – au reducere. Şi dacă tot vorbim de transport, iar Galaţiul va fi membru al Clubului de la Strasbourg, poate n-ar fi rău să ne şi inspirăm din modul în care acest serviciu este oferit în oraşul francez… Nu de alta, dar ne-am săturat să ne murăm şi îngheţăm în staţii aşteptând autobuze ostenite ca nişte gloabe…

Şi dacă tot au văzut ceva bun pe la alţii, n-ar fi rău ca aleşii să dea ochii şi cu realitatea crudă de la noi – gropi, mizerie, maidanezi, sărăcie şi lipsă de perspective - şi să încerce s-o îndrepte! Nu de alta, dar unii dintre noi chiar vrem să trăim decent, frumos şi sănătos ca afară! Dar aici, la noi în ţară. În Galaţi.

Citit 2125 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2018 18:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.