Noi şi-o dâră de gunoi

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Mergeau în şir indian, mama, apoi copilul şi la urmă capul familiei, lăsând în urma lor o dâră de gunoi: un ambalaj, o hârtie şi, la urmă, o pungă goală. Tocmai ieşiseră din farmacie, aşa că s-au grăbit să se lepede de cele netrebuincioase. Le-au azvârlit în urma lor direct pe trotuar, fără ca măcar să caute din priviri vreun coş de gunoi. „Hei, v-aţi pierdut ceva!”, a strigat, în urma lor, ironic, un cetăţean. Femeia nici nu s-a sinchisit, copilul a întors capul, pentru o clipă, curios, iar tatăl l-a privit crunt, de parcă tocmai i s-ar fi încălcat un drept câştigat. Cetăţeanul a tăcut. O pală de vânt iscată a dus mai departe gunoaiele…
Mai că m-am întristat! Poate că familia le lăsase special, în urmă, precum „Hänsel und Gretel”, ca să-şi recunoască drumul înapoi la farmacie. Glumesc amar, desigur. Şi mă gândesc la vecinul care, în fiecare dimineaţă, se osteneşte să cureţe de gunoaie petecul de grădiniţă pe care-l îngrijeşte de drag, ca să-i fie frumos în faţa geamului. Nici măcar nu-i îngrădit, nu şi-a pus zarzavaturi, precum alţii care au luat în stăpânire spaţiul verde al blocului! Doar câteva plăntuţe, şi-un arbust. Pe care, în fiecare noapte, le umplu gunoaiele – pet-uri, hârtii, pungi şi punguliţe de gunoi azvârlite direct pe fereastră. De cine? De gospodari revoltaţi cărora oraşul acesta împuţit şi murdar le pute! Şi care s-ar aştepta ca Primăria, sau cine ştie ce altă autoritate, să vină din urma fiecăruia, cu un aspirator magic, şi să adune toată mizeria. Inclusiv pe cea lăsată de odoraşul de companie, mizerie pe care e sub demnitatea lor să o adune.
Hai să fim sinceri! Nu există groapă săpată sau surpată prin Galaţi pe care să n-o umplem, cât de repede putem, cu gunoaie! Gunoaie s-au aruncat şi peste gardul menit să protejeze Cavoul Roman, gunoaie s-au azvârlit şi prin plasa ruptă care proteja Poarta Turcească. De gunoaie e plin şi Palatul Gheorghiu!
Dâre de gunoi rămân, din păcate, şi în jurul investiţiilor menite să schimbe faţa oraşului. Zona din jurul parcării de la Ancora e dezolantă! Iar în Ţiglina II se construieşte o frumoasă arteră cu locuri de parcare pe lângă cazematele de garaje. De ce? Pentru că se poate să lăsăm mereu în urma noastră o dâră de neglijenţă. Aşa suntem noi. Orice am face, nu ne putem abţine să lăsăm în urmă şi-o dâră de gunoi.

Citit 2294 ori Ultima modificare Duminică, 22 Aprilie 2018 18:27

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Observator la declinul Galatiului
  Luni, 23 Aprilie 2018 08:43
  188.24.204.***
  Asta e nivelul "cetatenilor" din Galati.
  Votanti PSD bineinteles.

  Inculti, fara educatie elementara, rai, hapsani, rasisti, religiosi pana la absurd si lista continua...la infinit.
  Tarani ajunsi mari "oraseni" dar cu comportament grobian de ev mediu.
  8
  15
  Raportează
 • postat de Observator
  Luni, 23 Aprilie 2018 07:46
  89.136.231.***
  Revin cu o precizare: nu m-am referit la persoanele cu dizabilități. Social, acestea sunt persoane excepționale care luptă să fie în pas cu ceilalți semeni; să-ți pună în valoare calitățile pe care le au. M-am referit la persoanele incapabile să gândească și să înțeleagă că trăiesc într-o societate. Acestea sunt handicapate.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Observator
  Luni, 23 Aprilie 2018 07:28
  89.136.231.***
  Ăștia sunt, în mod sigur, handicapati. Nu au capacitatea să gândească sau să înțeleagă de ce trebuie să introducem gunoiul în coșul montat special pe stâlpi sau pe piloni proprii.
  Mergeam într-o zi pe Brăilei, de la Tribunal spre centru. Un individ tocmai își cumpărase o plăcintă de la covrigărie. Imediat ce a luat ,,marfa” și a plecat spre stația de autobuz a lăsat la picioarele lui (absolut în mod natural) punga. După ce a consumat plăcinta (tot absolut natural), a lăsat la picioarele lui șervețelul. Nu i-am spus nimic știind ce injurii și insulte mă așteaptă. A urcat în autobuzul în care am urcat și eu. A rămas în picioare deși erau locuri pe scaune. Dar, stând nemișcat în picioare, și-a pus în evidență handicapul: pendula capul de la dreapta spre stânga și invers într-un ritm de pendul. Aha, mi-am zis, asta e cauza! L-am compătimit.
  Șoferul a fost nevoit să pună frână brusc pentru a evita un accident. S-a dezechilibrat dar și-a revenit fără a cădea. Imediat a izbucnit într-un potop de înjurături și insulte la adresa șoferului. În sinea mea l-am scuzat: era handicapat.
  D-na Melinte, nu fiți așa de dură cu cei trei: mamă, copil și tată. Sunt handicapați!
  0
  12
  Raportează
 • postat de crystal
  Luni, 23 Aprilie 2018 01:12
  89.136.2.***
  OK, ce ne puteti spune si despre celelalte gunoaie care conduc, pardon, sufoca tara ,orasul, regiile de monopol, suma totala pe factura in cazul Elecrica, bursa romana, investitiile de stat, etc ?
  Tara este ajunsa intr-o stare de "Vigor Mortis" , nu i se mai scoala nimic, nici economia, nici sanatatea ,nici clasa muncitoare, oricate tunele ai face , spitale, si reducere reale de taxe din cauza ca tot timpul sa gaseste un gunoi de la partid sa se puna contra , sa saboteze ori sa exploateze orice sansa sa apara progresul sau sa isi faca efectul....
  Pestele de la cap se impute . Creeaza conditii, investeste ,lasa progresul sa isi faca treaba si regulile de conduita or sa vina cu timpul . Macar nu mai vedem mormane de coji de seminte in autobuze . E si asta un inceput.
  E o mare diferenta intre o tara civilizata si una furata din orice pozitie in care peste 50% din copii traiesc la pragul saraciei. Nu exista tara saraca pe glob care sa fie si civilizata . Poate pe alt glob, in alta galaxie, unde nu domneste banul, dar pe globul asta nu.
  Bunele maniere , conduita, spne-i cum vrei, vin odata cu (sunt direct proportionale ) cu nivelul/conditiile de trai. Asta v-o confirma si orice politist .
  6
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.