Imaginea nesimţirii noastre

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

În Piaţa Centrală, în staţia de autobuz, două cupluri prietene sparg seminţe şi scuipă, senine, cojile în stânga şi-n dreapta, în timp ce aşteptau mijlocul de transport de care aveau nevoie (este posibil ca plăcerea lor să fi continuat şi-n autobuz sau tramvai). Pe strada Siderurgiştilor, o tânără coafată şi îmbrăcată elegant goleşte scrumiera maşinii în parcare, la doi paşi de coşul de gunoi montat pe marginea trotuarului. Pe aceeaşi stradă, un tânăr aruncă un chiştoc aprins în spaţiul verde din zona blocurilor D6-D8. Un copil, încurajat de mama sa, aruncă ambalajul unei îngheţate pe trotuarul străzii Domnească, la doar câţiva paşi de coşul de gunoi. Sunt doar câteva dintre imaginile pe care le-am surprins pe 1 mai, în Galaţi. Imaginea nesimţirii noastre, de altfel, în toată „splendoarea” ei. La toate acestea, mai pot adăuga câteva scări de bloc din oraş, transformate în tomberon de către cei cărora le lipsesc cei şapte ani de acasă, care lasă în urma lor, după câteva ore de socializare, chiştoace, coji de seminţe, pahare de unică folosinţă şi ambalaje cât cuprinde.

Urlăm din toţi rărunchii că vrem o ţară ca afară, ne plângem că oraşul arată urât, că nu trăim într-o urbe modernă şi civilizată, dar nu suntem capabili să facem câteva mici schimbări în atitudinea noastră şi în comportament, care pot crea în lanţ efecte spectaculoase. Continuăm să ne dispreţuim pe noi înşine (fără ca măcar să bănuim asta), să ne dispreţuim oraşul şi să ne denigrăm ţara cu fiecare chiştoc, ambalaj sau PET aruncat la voia întâmplării, în cu totul alte locuri decât cele special amenajate pentru colectarea deşeurilor.

Continuăm să ne facem de râs cu fiecare comentariu pe reţelele de socializare în care spunem, cu dezgust, că România este o ţară oribilă, uitând, de fapt, că doar oamenii o fac să arate aşa. Continuăm să lovim în ţara noastră când mergem peste hotare şi le povestim străinilor, cu patos, cât de înapoiaţi suntem, cât de mizerabile sunt oraşele noastre şi multe alte răutăţi.

În stradă, s-a strigat, printre altele, că schimbarea începe cu noi, cu fiecare dintre noi. Acelaşi îndemn a devenit viral pe Facebook şi a fost distribuit, asumat şi parafrazat de zeci de mii de gălăţeni, poate. Imaginea nesimţirii noastre spune, însă, cu totul altceva...

Citit 6718 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2018 18:14

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de Jarca
  Duminică, 13 Mai 2018 10:41
  5.13.156.***
  Legi avem destule cu amenzi zdravene.
  Nu avem insa cine sa le duca la indeplinire.
  Agenti constatatori, executori fiscali si sistem judiciar.
  Probabil trebuie infiintate pe model american inchisori ale datornicilor si amendatilor. La aceste inchisori trebuie sa muncesti ca sa-ti achiti datoria catre creditor dar si cazarea. Sa nu uitam ca multi kilometri de drumuri din SUA au fost facute cu detinuti.
  Daca s-ar infiinta aceste inchisori ake datornicilor atunci sa mai vedem noi cine mai are tupeu sa nu plateasca amenzi ori sa mai traga tepe ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Joi, 03 Mai 2018 16:43
  81.12.149.***
  POLITIA LOCALĂ nu îşi face treaba deloc şi nu ştie cum să gestioneze aceste aspecte! Ei se ocupă mai degrabă de pus Înştiinţări pe maşinile parcate pe trotuare, deşi locuri de parcare nu sunt amenajate de Primărie.
  Ce bine e să fii BUGETAR şi să freci manganul!
  0
  4
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 03 Mai 2018 11:08
  89.136.2.***
  Angajati ecosal cu veste nu ati vazut inca cum isi fac nevoile fiziologice la containerele imprejmuite cu gard de prin cartiere cand sunt in timpul curateniei ?
  Or fi ei pe drumuri si in viteza tot timpul dar niste wc-uri (functionale) nu sunt la garajele firmei ? sau nu ii lasa sefii sa vina sa se usureze cand au nevoie ?
  4
  9
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 03 Mai 2018 10:42
  194.105.20.***
  Fiti siguri ca cei ce arunca toate gunoaiele alea, NU posteaza nicio doleanta, de genul celei din articol, pe FB ci doar dau share la o manea - si fitisiguri ca toti acestia NU vor pleca din tara - le place mult prea mult aici - RESTUL--plecati cat mai aveti voie !!!!
  2
  15
  Raportează
 • postat de cetglcetgl
  Joi, 03 Mai 2018 08:57
  194.102.208.***
  Doua cupluri ?!?... Ia mergeti voi, in fiecare week-end, in P-ta. Centrala (zona taxiuri), sa vedeti voi nu cupluri, ci adunaturi masive de "cetateni" care polueaza fonic si scuipa seminte peste tot. Politie locala este la doi pasi, dar nu face nimic, nu a luat niciodata nicio masura (dovada ca acesti cetateni sunt week-end de week-end prezenti acolo).
  Da, sunt multi nesimtiti in orasul nostru, nu zic nu, insa nici nu am auzit de amenzi date in cascada si nici de rapoarte saptamanale cu amenzile date, pentru a-i combate pe nesimtiti.
  ZIUA IN AMIAZA MARE, multi insi crapa seminte fara nicio jena, cu nepasare, in Gradina Publica, scuipand cojile pe jos, pe si in jurul bancilor - sa nu credeti ca le pun in cosurile de gunoi (care sunt peste tot, de altfel) !!!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 03 Mai 2018 07:46
  89.137.228.***
  Păi, draga Corina Dobre, este lesne de inteles ca daca tu ai reusit, plimbandu-te cu masina personală, poate, sa găsești acești cetățeni cu comportamente urâte, neconforme cu realitatea în care ar trebui să trăim, atunci, în mod clar, exemplul tau poate fi urmat de patrulele de polițiști de la locală, cei din urmă având avantajul ca, doar cu o cameră foto si fara prea multe vorbe, ii pot sancționa pe cei care acum, deși stiu teoretic cum sta treaba, apropo de postari de tot felul pe facebook, vor pune în practică ceea ce trebuie. O trezire de genul acesta ii trebuie galateanului nostru. Si, ce sa vezi, asa se va naște si respectul pentru omul care practica aceasta meserie atat de blazată de unii.
  3
  19
  Raportează
 • postat de gushpi
  Joi, 03 Mai 2018 06:09
  5.13.228.***
  Io v-am zis că totul tre să fie biodegradabil ...
  5
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.