Dezbină şi cucereşte, principiu de guvernare

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Legea salarizării pentru medici părea o ideea minunată. Li s-au promis salarii ca afară, astfel încât aceştia să nu mai fie tentaţi să plece pentru a lucra în spitalele de peste hotare. Până aici totul a fost bine, chiar dacă nu li s-au promis acestora şi condiţii de lucru ca afară. Cei care au făcut însă această lege au uitat, probabil intenţionat, că medicul nu poate lucra singur. Actul medical se face în echipă, iar medicul are nevoie şi de asistente, şi de infirmiere, dar şi de cei de la birouri, care au grijă să facă aprovizionare. Astfel, după cum era de aşteptat, după ce medicilor li s-au mărit salariile, iar sporurile tuturor angajaţilor au fost plafonate, au apărut nemulţumirile. Exprimate iniţial cu voce stinsă, nemulţumirile au dus la diferite forme de protest în întreaga ţară. Încă de la primele proteste, cei de la Ministerul Sănătăţii au ieşit public şi au spus că asta este legea şi că sunt foarte puţini cei care au pierdut la salariu, iar pentru aceştia se vor găsi soluţii.

Nemulţumirile au continuat, mai ales că singura soluţie găsită a fost să se arunce pisica în grădina ordonatorilor de credit, respectiv consiliile judeţene sau primăriile în subordinea cărora se află spitalele. Cum era de aşteptat, nici aici nu sunt bani, aşa că angajaţii din sănătate au ieşit cu miile în stradă pentru a-şi cere dreptatea. Un astfel de protest a avut loc chiar ieri, la nivel naţional, iar reprezentanţii Federaţiei Sindicale Sanitas au anunţat că au declanşat deja conflictul de muncă. Oamenii acuză că, deşi se vorbeşte de salarii mai mari, ei au plecat acasă cu bani mai puţini, din cauză că li s-au tăiat sporurile. Mai mult, se pare că mulţi dintre angajaţii din Sănătate nu au intrat pe aceeaşi grilă de salarizare, aşa că salariile lor nici măcar nu au fost mărite. După ce stai de vorbă cu cei aflaţi în aceste situaţii realizezi că cei care au decis aceste lucru par să fi avut la bază un proverb vechi, dar mereu de actualitate:  „Dezbină şi cucereşte”.

De dezbinat, ne-au dezbinat demult, şi nu doar în Sănătate; întrebarea este însă ce vor să mai cucerească? Nu de alta, dar au furat atât de mult, încât în curând vor fi nevoiţi să se fure ei între ei, că de la popor nu vor mai avea ce.

Citit 1825 ori Ultima modificare Luni, 07 Mai 2018 22:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.