Leafa crește, șpaga rămâne

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
2 comentarii

Faptul că Guvernul a făcut un compromis și a acceptat cererile de reducere a inechităţilor salariale formulate de sindicaliștii din Sănătate rezolvă doar în mică parte probleme sistemului public sanitar din România. Asta deoarece sunt puţine şanse ca sporirea veniturilor personalului sanitar să conducă şi la o reducere proporţională a gradului de corupţie. Cu alte cuvinte, plicul va rămâne în continuare rege în spitale, totul în dauna pacientului.
Corupţia, sub toate formele sale, a devenit practic parte componentă a modului în care merg lucrurile în sistemul de sănătate autohton. Mita face parte din mentalitatea multor angajaţi din Sănătate, de la brancardier şi până la şeful de secţie sau managerul de spital. În astfel de condiţii, nicio creştere de salarii şi nicio anchetă a procurorilor nu vor fi de ajuns pentru a stârpi acest flagel.
Din cauza corupţiei, bolnavul, acest copil orfan şi nedorit al societăţii, are de suferit pe două planuri. Mai întâi, prin faptul că este nevoit să bage mâna adânc în buzunar pentru nişte servicii teoretic garantate prin Constituţie. Mai apoi, deoarece calitatea serviciilor medicale este serios afectată de aşa-numita corupţie la scară mare. Orice ban pe care o firmă din domeniul medical îl dă, sub formă de mită, pentru a se abona la bugetul asigurărilor sociale este mai apoi recuperat prin suprataxarea serviciilor acordate pacienților. 
Noianul de acte de corupţie din Sănătate anchetate de procurori este grăitor în acest sens. Practic, nu trece o săptămână fără ca un nou astfel de scandal să apară în presă. Ceea ce se vede este însă doar vârful aisbergului. Restul rămâne ascuns şi continuă să căpuşeze un sistem social alimentat exclusiv din banii noştri. 
La sfârșitul lui 2015, în România a fost pus în funcțiune un număr de telefon pentru reclamarea cazurilor de corupție din spitale. În doar zece zile de funcționare, 88 de persoane reclamaseră deja diverse nereguli. Pentru sănătatea dumneavoastră, nu strică să vă notați în agendă acest număr: 0800.806.806.

Citit 2451 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 22:42

2 comentarii

 • postat de TRAIASCA SI INFLOREASCA CORUPTIA IN ROMANIA!!!!!! Joi, 10 Mai 2018 15:50 89.136.187.*** Link la comentariu
  0
  0

  oricit le-ar creste salariile doctorilor si profesorilor ei vor si spaga sau bani multi pe meditatii. unii zic ca daca nu dai la doctor, in spital public te lasa sa mori.....puteti sa le faceti la doctori si profi salarii de zeci de mii de euro, ei daca nu iau si cascavalul, spaga sau nu fac meditatii nefiscalizate zic sa sint prostii prostilor. de ce? asta-i romania si romanul e in topul prostilor. dupa ce ca sint saraci, nu maninca, nu se imbraca cum trebuie ei stiu ca trebuie sa dea banii la popa, doctor si profa copilului....sintem un neam de traista din care au rasarit unii ce-i calca pe cap pe ceilalti. IAR LEGEA E DIN CE MAI MULT IN FAVOAREA CORUPTILOR. TRAIASCA CORUPTIA IN ROMANIA!!!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de ariciul Joi, 10 Mai 2018 09:22 90.95.184.*** Link la comentariu
  4
  11

  inchisa casa de asigurari,si fiecare sa se trateze si sa trateze dupa posibilitati,in particoler .vor ramane multi si multe pe drumuri si vor vedea ce insamna un salariu sigur lunar,pentru care trebuie sa cam muncesti si sa-ti dai interesul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.