Comoara de sub gunoi

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

„Deasupra Cavoului Roman, timp de trei ani de zile, în perioada 1974-1977, s-a aruncat gunoi, după care s-a aşezat un strat de zgură caldă luată din combinatul siderurgic, peste care s-a turnat planşeul de beton armat, în 1984. În perioada ’77 – ’85 au fost realizate trei proiecte de punere în valoare, toate rămase doar în faza de proiect”… cam aşa ar putea fi rezumaţi cei 43 de ani în care monumentul istoric de pe strada Oţelarilor a zăcut în şi sub gunoaie de un metru şi jumătate înălţime. Punctul gospodăresc de gunoi amenajat peste placa de beton de deasupra trecea deja la categoria „fineţuri”.

Faptul că a fost nevoie să fie evacuate zeci de camioane de resturi menajere, pământ, moloz până pentru ca arheologii să ajungă la resturile Cavoului Roman este o realitate. Faptul că în continuare peste panourile de fier ale gardului care împrejmuieşte situl arheologic se aruncă pungi şi saci de gunoaie constituie, de asemenea, o realitate. Tristă şi murdară.

Dâre de mizerie, gunoaie şi distrugeri au rămas şi în urma foştilor chiriaşi ai Casei Geshov, monument de arhitectură din patrimoniul Galaţiului, care va fi restaurat şi pus în valoare cu bani europeni.

Ruinei din strada Domnească nr. 24, şi ea un monument de patrimoniu pe numele oficial Casa Simion Gheorghiu, i s-ar putea spune la fel de lesne groapa de gunoi din centrul oraşului!

Coji de seminţe, PET-uri, ambalaje, pe scurt gunoaie rămân în jurul băncilor de pe faleză sau de prin parcuri, pe trotuare şi în spaţiile verzi ca şi când unii dintre semenii noştri produc resturi menajere aşa cum evacuează autoturismele gaze de eşapament.

Ne murdărim oraşul nu doar cu faptele, ci şi cu vorbele atunci când nimic nu ni se pare suficient de bun, când totul ne pute, ne irită sau ne revoltă. Fireşte, ne dorim un oraş frumos, curat, elegant, dar aşteptăm ca altcineva să strângă mizeria pe care o lăsăm în urmă… Şi ca să fim mai bine înţeleşi, şutăm decisiv în vreun coş de gunoi!

Şi totuşi, din când în când, comorile scot capul de sub munţii de mizerie pentru a ne da o lecţie. De istorie vie, aşa cum s-a întâmplat cu tezaurul descoperit la Cavoul Roman. Sau măcar de civilizaţie.

Morala? Aveţi grijă cum şi pe ce călcaţi! Sub gunoaie se poate ascunde o comoară...

Citit 2066 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2018 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.