Siguranţă rutieră printre crengile copacilor

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Numărul accidentelor rutiere grave înregistrate în 2017 a fost cu 26 la sută mai mare în raport cu cel din 2016. Asta arată raportul de activitate al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. "Creşterea numărului accidentelor rutiere este datorată indisciplinei în trafic şi a numărului mare de autovehicule", ne explica, la începutul acestui an, şeful IPJ Galaţi.

Statistica este alarmantă, iar faptul că avem şoferi fel de fel, care mai de care mai viteaz atunci când vine vorba de călcat pedala de acceleraţie, este şi mai grav. Poliţia vorbeşte însă doar de accidentele grave, soldate cu răniţi sau morţi. Nimeni însă nu mai calculează câte accidente soldate cu pagube materiale au fost în oraşul nostru. Şi asta pentru că aceste incidente sunt rezolvate, de cele mai multe ori, amiabil, la firmele de asigurări.

Aceste accidente uşoare se pot transforma însă oricând în tragedii. Iar la baza lor stau, de cele mai multe ori, nerespectarea semnelor de circulaţie. Ei, şi aici începe problema majoră. Cum să respecţi un semn de circulaţie pe care nu îl vezi, pentru că e ascuns între crengile unui copac sau un semn care nu are legătură cu realitatea? Sau, şi mai grav, cum să respecţi un semn care nu există deşi ar fi trebuit? Iar aici un exemplu concludent este intersecţie străzii Radu Negru cu strada Domnească.

Toate aceste nereguli pot fi remediate, fără prea mare efort sau prea multă cheltuială, de autoritatea locală, care are o comisie specială responsabilă de siguranţa circulaţiei. Din păcate, însă, membrii acestei comisii se fac că plouă, în ciuda faptului că spiritul civic încă trăieşte, iar oameni cu capul pe umeri s-au oferit să îi ajute cu sfaturi şi idei practice. Comisia nu doar că a ignorat aceste sfaturi, ci face după cum o taie capul şi plasează marcaje stradale care se bat cap în cap cu semnele de circulaţie, aşa cum se întâmplă pe strada Tecuci.

Dacă atunci când are loc un accident din cauza unui semn de circulaţie care nu era la locul lui, membrii comisiei ar fi traşi la răspundere, oare s-ar trezi? Ar fi un motiv bun, dar nu unul sigur care să ne asigure că totul va merge ca pe roate în traficul gălăţean.

Citit 1497 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 18:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.