Galaţiul cu picioare de lut

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În spatele fostului Modern, o clădire cu etaj construită de mai bine de un secol pare la fel de "solidă" ca un castel de nisip. Crăpăturile uriaşe din ziduri şi pereţii bombaţi spre exterior îţi creează impresia că şandramaua, încă locuită, se poate prăbuşi în orice moment. Numai în municipiul Galaţi există alte aproape 60 de imobile, multe dintre ele istorice, aflate într-o stare similară de degradare.

Autorităţile le-au încadrat în prima clasă de risc seismic, fapt ce înseamnă că respectivele clădiri se pot prăbuşi la primul cutremur mai mărişor. Mai grav este faptul că unele dintre imobilele ruinate se pot dezintegra în orice clipă, chiar şi fără un cutremur, ceea ce le transformă într-un iminent pericol public pentru trecători. În ultimii ani, o parte dintre clădirile cu risc seismic din Galaţi au fost demolate. Unde s-a putut, au fost făcute consolidări. Problema este că autorităţile se mişcă cu viteza melcului. Astfel, ultimele date disponibile pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi arată că avem 61 de clădiri propuse pentru demolare şi alte 56 propuse pentru a fi consolidate. În ceea ce priveşte imobilele deja demolate acestea sunt în număr de doar 21, iar cele consolidate, doar 30.

În consecinţă, un eventual cutremur similar cu cel produs în Italia, în urmă cu doi ani, ne-ar prinde total nepregătiţi, iar multe tragedii pe care de altfel le-am putea preveni, prin rezolvarea problemei acestor clădiri, nu ar putea fi evitate. Lista construcţiilor care ne pot ucide este însă mult mai mare. 25 de blocuri din Galaţi apar pe site-ul Primăriei ca fiind expertizate tehnic în privinţa riscului seismic. Acesta este însă doar vârful aisbergului, din moment ce nimeni nu poate aprecia câte blocuri ridicate în urmă cu peste 50 de ani sau chiar mai recent, în ultimii ani de comunism, au structura de rezistenţă afectată de modernizările făcute haotic de proprietarii apartamentelor sau de apa infiltrată în subsoluri.

Instabilitatea structurală a multora dintre clădirile încă neexepertizate, coroborată cu solul problematic pe care Galaţiul este construit, poate, în orice moment, să dea naştere unei tragedii. Nu degeaba i se spune Galaţiului oraşul cu picioare de lut...

Citit 1906 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.