Suntem și la coada Balcanilor, nu numai a Europei

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

M-am întors recent dintr-un periplu prin cinci ţări cu o strângere de inimă şi cu un gust amar. Deşi n-am vizitat cele mai răsărite state ale Europei, dimpotrivă, au fost unele pe care ne-am obişnuit să le credem mai înapoiate decât ale noastre, o concluzie e certă: avem cele mai proaste drumuri şi cele mai proaste servicii turistice. Şi nu fac comparaţie cu Germania sau Austria, considerate model când vine vorba de autostrăzi, ci de vecinele de aceeaşi oală balcanică în care ne scăldăm la comun: Serbia, Muntenegru, Albania şi Bulgaria. A cincea ar fi Grecia, care ştim cu toţii, trăieşte în principal din turism şi a avut tot interesul să pună la punct cele două probleme, care la noi trenează de ani buni. Trist este că nu există nicio speranţă că lucrurile vor sta altfel nici măcar în viitorul îndepărtat. După ce am străbătut România prin toate gropile, de la est la vest, spre Turnul Severin, singura excepţie fiind bucata de autostradă Bucureşti - Piteşti, m-am uitat cu ciudă la vecinii noştri sârbi, cu tunelurile lor prin munte şi cu străzi măcar plombate cu simţ de răspundere, mi s-a părut strigător la cer că o ţară ca Muntenegru e brăzdată de autostrăzi şi tuneluri nou-nouţe la înălţimi ameţitoare, pe crestele munţilor. Ba, m-au umplut de invidie: aveau în construcţie, tot prin munţi, o mamă de pod, care se pierdea la propriu printre nori. Albania cea săracă şi neadmisă încă în UE m-a uimit cu drumuri şi autostrăzi noi, cu benzinării din kilometru în kilometru. Bulgaria, fiind ţară de tranzit pentru cei care trec spre Grecia şi Turcia s-a adaptat cerinţelor şi a investit în drumuri, poduri şi tuneluri. Cum nici la capitolul servicii turistice nu excelăm în niciun fel, avându-le şi proaste şi scumpe, România este şi va rămâne destinaţie numai pentru amatorii de senzaţii tari şi adrenalină în exces. E trist că într-o ţară în care se construieşte un kilometru de autostradă la trei ani şi ăla făcut de mântuială şi cu sume exagerate, principala grijă este cum să se poată feri de puşcărie cei care ne-au adus nu numai la coada Europei, ci la coada Balcanilor.

Citit 1593 ori Ultima modificare Luni, 20 August 2018 17:47

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de rodax
  Marți, 21 August 2018 17:15
  109.103.134.***
  dusmanii romaniei si ai moldovei sunt romanii si moldovenii.incetati sa mai dati vina pe altii pentru neputinta proprie.haideti sa ne vedem barna pe care o purtam in ochi cu atata fala si sa nu ne mai zgaim la paiul strainilor.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 21 August 2018 12:08
  78.96.81.***
  Nu este de mirare!
  Noi avem Dragnea, Tariceanu, Dancila, Durbaca, Firea et company....

  Si prosti care voteaza!
  1
  13
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 21 August 2018 08:22
  194.105.20.***
  Pentru caei au putut - iar "NOI PUTEM" !!!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 21 August 2018 08:20
  109.100.103.***
  Si eu m/am intors din excursia de 3 zile de la Cernauti Ucraina.Ce sa vezi drumuri atat de proaste incat am crezut ca pe acolo este au trecut tancurile .Aceasta situatie este la fel de rea si in oras.Transportul in comun si cu taxiul se realizeaza cu autobuze ,troleibuze si taxiuri din care curge rugina masini vechi de peste 40 sau 50 de ani.Orasul este frumos in partea sa veche cu cladiri care amintesc de Viena.Fiind cazat la un hotel destul de curat si ieftin in comparatie cu ceva similar din Romania am urmarit si ce se transmite la posturile T.V. destul de multe .Nu am vazut deloc posturi T.V.exclusiv de stiri, ca la noi care intretin zilnic o atmosfera de confruntare ,razboi si dezbinare intre romani.Curios a fost faptul ca am urmarit si singurul post T.V in limba romana Jurnal T.V. de la Chisinau care ce sa vezi transmitea un indemn revolutionar pentru data de 26 august cand se vrea o mare manifestatie a Diasporei la Chisinau ,chiar asa se spunea si transmitea mesaje de de mobilizare a tuturor fortelor pentru daramarea guvernului ,presedintelui si ce se va mai putea.M/am intrebat si intreb oare cine are interes sa destabilizeze cam in acelas timp doua state romanesti si ce se urmareste cu aceasta .Dusmanii Romaniei dar si ai Moldovei sunt cunoscuti si ei actioneaza acum cu metode chipururile democratice pentru ca vremea tancurilor inca nu este posibila.
  3
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.