Ne facem rău cu mâna noastră

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ieri, la Cuza Vodă, pompierii au fost obligaţi să ceară în sprijin o altă autospecială pentru că pe cea cu care ajunseseră la faţa locului nu aveau de unde să o alimenteze. Motivul? Hidrantul aflat chiar lângă imobilul la care se intervenea nu era bun din cauză că fusese vandalizat. Mai exact, o persoană fără minte, a furat o garnitură de aluminiu, iar fără ea pompierii nu s-au putut racorda la hidrant.

Dacă locuinţa hoţului ar fi fost în flăcări şi hidrantul de lângă imobil nu ar fi fost funcţional, oare ar fi înţeles gravitatea faptei sale? Dar, cum ieri nu a fost vorba despre casa lui, respectivul inconştient poate fura, nestingherit, garniturile şi de la alţi hidranţi şi să le ducă, cel mai probabil, la un centru de fier vechi pentru a obţine câţiva lei.

Din păcate, nu este prima intervenţie la care pompierii se lovesc de astfel de probleme. Ieri, pompierii au reuşit, ajutaţi şi de localnici, să limiteze pagubele doar la acoperişul de la o bucătărie şi o magazie, salvând atât casa în care locuieşte o femeie de 60 de ani, dar şi locuinţele din jur. Au fost însă cazuri în care lipsa hidranţilor sau faptul că aceştia erau defecţi au dus la adevărate tragedii. Aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani, la Galaţi, unde mai multe case au fost mistuite de foc, pentru că pompierii nu au avut de unde să ia apă pentru stingerea flăcărilor.

Problema hidranţilor este veche. Primăriile sunt cele care trebuie să se ocupe de înfiinţarea şi de întreţinerea acestor posturi de la care maşinile de intervenţie se pot alimenta. Iar dacă, din neglijenţa primăriilor, hidranţii nu există sau nu sunt funcţionali, atunci pompierii pot şi au şi cui aplica sancţiuni. Dar, pe cine tragi la răspundere în cazul de la Cuza Vodă sau în oricare alt caz în care hidrantul a fost distrus de un inconştient? Simplu… pe cel care a furat sau distrus postul de alimentare cu apă. Asta dacă îl identifici, lucru greu de realizat, mai ales că hidrantul cu pricina este pe domeniul public, iar pe stradă nu sunt camere de supraveghere.

Astfel, din teribilism sau pur şi simplu din dorinţa de a câştiga câţiva lei, un inconştient pune în pericol case şi chiar vieţi omeneşti, fără să se gândească că asta i-ar putea dăuna chiar şi lui. Iar asta chiar ar merita o pedeapsă pe măsură.

Citit 1769 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 16:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.